Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nada-Nord hjälper barn i Syrien

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 16:10.
Bild: YLE/Micaela Löv-Aldén

På tisdag har Nada-Nord sitt traditionella ärtsoppskalas på Församlingscentret i Jakobstad.

Mellan klockan 11 och 13 serveras soppa och man kan också hämta hem mat. Ingredienserna är donerade och alla intäkter går oavkortat till barn i nöd.

Nada Nords fastlagssoppa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Ärtsoppskalaset har blivit omtyckt och vuxit med åren, säger Nada-Nords grundare Marita Brandt. Förra året hade vi 140 matgäster.

- I år siktar vi på 150, säger nya ordföranden Gunilla Luther-Lindqvist.

Nada-Nord arbetar för att hjälpa barn som har det svårt. Just nu är det Syriens barn som är i akut behov av hjälp.

-Vi samlar medel för att hjälpa dem och planen är att Gunilla ska åka ner och se att hjälpen går till de behövande. Men ännu är gränserna stängda, säger Marita Brandt.

-Vi har ett samarbete med Finland-Syrien föreningen, kontakter är avgörande för att kunna hjälpa. Men om det krävs så reser jag ner för att se att hjälpen når barnen, säger Gunilla Luther-Lindqvist.

Nada-Nord verkar har flyttat till Södermalmsgatan 8 och förstorat sitt loppis. Framför allt har de gjort nysatsning på barnkläder och prylar.

-Vi har ett stort urval barnkläder och de är i mycket gott skick, säger Luther-Lindqvist.

Tolv volontärer hjälps åt att sköta loppiset och det var inget problem att hitta frivilliga.Många vill hjälpa till att göra gott, säger Luther-Lindqvist som tidigare själv under flera år jobbat som volontär på barnhen i Azerbajan.

-Men i vår jobbar jag helhjärtat för Nada-Nord. Till hösten åker jag kanske ner till Azerbajan. Nada-Nord har slumrat till lite, men nu väcker vi föreningen till liv med konserter, loppis och soppdag. Och alla våra intäkter går till barnen.