Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Blev Nato plötsligt intressant?

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 14:22.
Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen
Bild: EPA / Olivier Hoslet

Bland Finlands folk har intresset för försvarsunionen Nato av tradition varit lågt. Det har också varit besvärligt att föra en vettig diskussion om Nato eftersom många politiker är försiktiga med att uttala sig, i rädsla för att bli stämplade. Läget i Ukraina verkar ändå ha fått en del Natoförespråkare att vädra morgonluft. En klar debatt är på gång på olika politikers bloggar, Facebooksidor och i Twitter.

Obs debatt: Obs debatt 6.2.2014. - Trailer - Spela upp på Arenan

Riksdagsledamoten Stefan Wallin, SFP skriver på Facebook att han ser fram emot följande gallupundersökning om Nato. Flera partikamrater verkar hålla med honom. Helsingforspolitikern Wille Rydman, saml efterlyser Natodebatt i sin blogg och HS redaktören Saska Saarikoski skriver rätt och slätt Nato på twitter.

Europarlamentarikern Sirpa Pietikäinen, saml skriver i sin blogg att ett medlemskap i Nato knappast skulle utöka Finlands trygghet.

Det finns inga klara partipolitiska skillnader i Natofrågan, men av tradition har vänstern och de gröna varit emot, medan borgerliga partier ställt sig mer positiva. Natofrågan hör ändå till de frågor där partierna inte driver en gemensam linje, utan de enskilda politikerna har sina egna åsikter.

Under presidentvalsdebatten för två år sedan var Paavo Arhinmäki, VF och Paavo Väyrynen, C de enda som klart tog ställning mot Nato, medan de andra kandidaterna ville undvika att uttala en klar åsikt, vilket var lite tråkigt, eftersom försvarspolitik uttryckligen hör till presidentens bord.

President Sauli Niinistö har sagt att han vill se Nato som en möjlighet, även om det inte är aktuellt att söka medlemskap just nu. Det här i motsats till sin föregångare Tarja Halonen, som klart tog ställning emot Nato.

Riksdagsledamoten Jyrki Kasvi, Gröna, skrev i veckan en blogg där han gav Natoivrarna rätt i att Nato-optionen inte är någonting som finländarna kan lita på. Det är inte sagt att Nato vill ha vårt land som medlem så fort vi ansöker om det. Han hänvisar till en artikel i Financal Times där USA uppmanar Ukraina att följa Finlands exempel i sin rysslandspolitik.

Det här tolkar Jyrki Kasvi som att Natodörren har stängts för Finlands del. Skulle Finland nu ansöka om Natomedlemskap kunde det av Ryssland uppfattas som en provokation och enligt Kasvi skulle USA knappast ytterligare vilja försämra sin relation med Ryssland genom att komma och försvara ett så betydelselöst land som Finland om det skulle gå så illa att Ryssland blev hotfullt.

Det är absolut inte smart att ansöka om Natomedlemskap just nu när det brinner runt knuten. Kasvi och många andra har rätt i att det kunde uppfattas som en provokation. Men det är på sin plats att föra en nykter diskussion om för- och nackdelar.

Att diskussionen blir intressant först när vapnen börjar skramla nära gränsen är förståeligt. Vi är alla uppvuxna med en stor respekt och rentav rädsla för vårt stora grannland i öst.

Obs debatt tar sig an ämnet den här veckan. I debatten deltar ex-ambassadören Markus Lyra, Fredsorganisationen De hundras kommittés ordförande Jan Koskimies och FSD:s viceordförande Michael Moberg. Vi vill gärna höra också din åsikt, under den här artikeln och under sändningen på torsdag 6.3 kl. 19.55-20.30.

Mer om ämnet på Yle Arenan