Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ensto fortsätter växa

Från 2014
Enstos verkställande direktör Timo Luukkainen
Bild: Yle/Erica Vasama

Det går bra för Borgåföretaget Ensto. Omsättningen steg till 260 miljoner euro år 2013 och i år siktar man ännu högre. VD Timo Luukkainen är ändå oroad över både den finska marknadens svårigheter och situationen i Ukraina.

- Lönsamheten är lite bättre och vi kan nog vara rätt nöjda över att vi hade tillväxt med tanke på marknadsläget, säger VD Timo Luukkainen.

I vissa länder som Italien fördubblade Ensto omsättningen. Också i Algeriet i Nordafrika har man miljonprojekt på gång.

- I år satsar vi speciellt på led-belysning och smart grids, alltså intelligenta elnätverk. Det här är satsningar på nischmarknader där vi kommer att se en tillväxt år 2014.

Finska marknaden krymper

Ensto riktar sig allt mer utomlands och den inhemska andelen av omsättningen sjönk till under en fjärdedel i fjol.

- Det är främst beroende på att byggnadsvolymen har sjunkit och metallföretagen, våra kundföretag, hade ett jättesvårt år 2013. Till all lycka för oss kunde vi kompensera det med tillväxt i andra länder.

Luukkainen säger att man i ett antal år glömde bort att man behöver också tillverkande industri i Finland.

- Man fokuserade på Nokia och allt det goda som Nokia förde med sig. Men ett antal branscher, som papper eller metall, har haft väldigt svåra år.

Stannar kvar i Borgå

På industriområdet i Borgå har Ensto investerat starkt under de senaste åren, bland annat med en ny linje för jordkabelmaterial och en för produktion av metallkomponenter. Timo Luukkainen ser det som ett tecken också för de anställda i Borgå att företaget fortsätter i Finland trots den internationella marknaden.

- Vi är också stolta över att tillverka miljövänliga och återvinningsbara produkter. Det gör gott åt de anställdas motivation att kunna stå för vad man gör, konstaterar Luukkainen.

Ukraina och Ryssland oroar

Också situationen i Ukraina och Ryssland oroar VD Timo Luukkainen. Det är inte bara marknadsområden som är hotade, utan Enstos egna fabriker och dotterbolag. I Ukraina har Ensto ett dotterbolag med över 10 anställda.

- Det är för oss som företag visserligen en fråga om ekonomi, men vi är ansvariga för de människor som jobbar för oss i de här länderna också. Det är definitivt oroväckande.