Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Örtveckan inleds på måndag

Från 2014
Martina Herse
Bildtext För Martina Herse på Torrbacka gård i Ingå har örtsådden redan inletts.

Börjar det klia i fingrarna när marssolen tittar fram? Fram med fröpåsarna då!

Nästa vecka (10-16.3.2014) firas örtveckan och örter lämpar sig bra för sådd i krukor på fönsterbrädan, i väntan på varmare väder.

Föreningen Inhemska Trädgårdsprodukter utser under året olika temaveckor då grönsaker och andra matväxter lyfts fram och nu är det alltså örternas tur.

På Torrbacka örtgård i Ingå är de första fröna redan sådda.

- Örter är en växande trend, säger syskonparet Martina och Fredrik Herse som driver Torrbacka trädgård.

Tillgången av färska örtskott året om är god: basilika, citronmeliss, dill, dragon, gräslök och andra lökar, isop, kryddsalvia, kryddkrassing, kyndel, körvel, lager, mejram, myntor, oregano, persilja, rosmarin och timjan finns i handeln året runt. De odlas främst i växthus, så också på Torrbacka.

Syskonen Herse sår örterna från frö i såningsbrickor och efter några veckor planteras de ut i större krukor.

Örterna sås i etapper från slutet av februari fram till slutet av juli och försäljningssäsongen räcker från maj till oktober. Båda syskonen har i det här skedet andra jobb vid sidan om örtodlingen men Martina drömmer om att helt kunna livnära sig på växthusen.

Stora krukor hellre än små

Kryddorna säljer de i stora krukor som håller länge och inte behöver vattnas lika ofta som de pyttesmå krukorna som oftast säljs i affärerna.
- Vi har alla de vanliga kryddörterna som basilika och persilja, timjan, dragon och gräslök men sammanlagt har vi femton olika örter i sortimentet, säger Martina Herse och nämner till exempel thaibasilika och röd basilika som odlas i mindre volymer.

Distribution tar tid

Kryddörterna säljs i ett flertal affärer på ett område som sträcker sig från Ekenäs till Grankulla.

- Det tar en massa tid att köra ut varorna, säger Martina men antyder att det nog förs diskussioner mellan olika aktörer i området om eventuella framtida samleveranser.

De har också övervägt att sköta distributionen som köptjänster. Direktförsäljningen är också viktig och kontakten med kunderna kan ge guldkant åt odlingen.

- Folk tycker om att prata om mat och recept och många sysslar själva med hemodling, säger Fredrik som gärna utbyter erfarenheter med kunderna.

Örter på Västankvarn

På Västankvarn gård i Ingå pågår ett projekt som kallas Västankvarn - en västnyländsk matkälla och där uppmärksammas också örtveckan genom att lyfta fram några mindre vanliga örter. Dem kan man läsa om här.

Projektledare Ulrika Grönvik på Västankvarn- en västnyländsk matkälla tipsar också om att det bland våra vilda växter finns flera örter som är värda att ta tillvara.

- Den främsta vilda primören är brännässlan som är full av högvärdiga näringsämnen och kan användas som allmänt kosttillskott, hälsar hon.