Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jordbruket ska bli grönare

Från 2014
Bildtext Miljöåtgärderna inom jordbruket kommer att ha en större roll i framtiden.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Jordbruken i södra Finland ska bli miljövänligare. Det är en av förändringarna när jordbruksstöden delas ut i framtiden.

En större del av det direkta stödet till gårdarna ska gå till miljöfrämjande åtgärder, säger statssekreterare Risto Artjoki vid jord- och skogsbruksministeriet.

Det är mycket som är på gång inom jordbrukspolitiken och landsbygdens utveckling i Finland just nu. Efter en lång armbrytning ifjol blev det klart att södra Finland får behålla sitt nationella jordbruksstöd. Stödet kommer att förbli på samma nivå fram till 2020. Men en del förändringar är ändå aktuella. Från och med 2015 kommer till exempel unga jordbrukare att få en större del av stödet.

Dessutom är programmet för utveckling av landsbygden inne på slutrakan och behandlas av regeringen senare i vår.

Från jordbrukarnas sida har det kommit respons på att ansökningen av stöd är för invecklat. Trots att det pågår ett omfattande arbete med att lätta på byråkratin så medger Artjoki att det är ett problem som också tjänstemännen är väl medvetna om. Det som ändå är positivt är att allt fler jordbrukare använder sig av elektroniska ansökningsblanketter, säger Artjoki.