Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Uteserveringsbojkott kan ännu vara aktuell

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 22:55.
Bild: Yle

Omkring 130 restauranger i Helsingfors hotade för ett par veckor sedan med att hålla sommarens uteservering stängd om inte stadens direktiv för serveringarna förändras. I tisdags ordnades ett möte mellan staden och krögarna men än så länge har man inte kommit fram till någon gemensam lösning.

Turism- och restaurangförbundet Mara meddelade i februari att stadens kriterier för uteserveringar i Helsingfors anses orimliga och för dyra för att uppfylla.

Inga konkreta förslag

I tisdags träffades byggnadskontoret och nämnden för allmänna arbeten med representanter för Mara där direktiven presenterades. Maras vice vd Veli-Matti Aittoniemi är nöjd över att tillfället ordnades, men säger att en bojkott ännu inte är utesluten.

- Det fanns mycket människor på plats och alla fick en möjlighet att presentera sina frågor och funderingar. Tillfället tog två timmar men än så länge fick vi inga konkreta förslag så vi kan inte heller ta ställning till om bojkotten blir av eller inte, förklarar Aittoniemi.

Aittoniemi konstaterar ändå att det tack vare mötet inte längre råder några missförstånd och därför har staden också en bättre möjlighet att ta ställning till restaurangernas önskemål.

- Den stora frågan är markiserna, hur de ska se ut, ifall de måste vara enfärgade och vilka logotyper som är tillåtna. Det finns även funderingar kring reglerna för inglasningar och upphöjning av golv. Det är de viktigaste frågorna just nu, förklarar han.

Missförstånd

Mara uttryckte ursprungligen krikit mot att direktiven förbjöd färggranna tak över uteserveringarna, vitt möblemang eftersom färgen vit bländar och uteserveringar som har glastak eftersom det inte lämpar sig i gatubilden. Helsingfors stads byggnadskontor svarade med att säga att det hela rörde sig om ett missförstånd.

Där sade man att det inte uppkommit några nya direktiv, utan att man nu helt enkelt sammanställt alla gamla direktiv för att göra det enklare för krögarna.

På onsdag ska staden presentera sina beslut kring direktiven och på basen av det ska Mara besluta ifall en bojkott blir aktuell eller inte.