Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Konsult sågar Winbergs utredning

Från 2014
Uppdaterad 05.03.2014 07:55.
Norra hamnen i Ekenäs
Bildtext Konsult sågar Henrik Winbergs utredning över Norra hamnens bärkraft.
Bild: Hans-Erik Nyman

Peter Tanzer från konsultföretaget DeLiza i Söderköping i Sverige är upprörd över den utredning tidningen Västra Nyland publicerade i fredags (28.2). Utredningen är gjord av rådgivare Henrik Winberg.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt

Utredningen säger bland annat att planerna för en stormarknad eller ett köpcentrum i Norra hamnen eller Handelshamnen i Ekenäs är överoptimistiska. Peter Tanzer anser att Henrik Winbergs uttalanden saknar grund.

- Man antar till exempel en byggkostnad på 66 miljoner euro, en byggkostnad som är tvåsiffriga miljonbelopp för mycket. Utgår man från felaktiga byggnadskostnader blir också de ekonomiska uträkningarna felaktiga vad gäller avkastningsgraden, säger Peter Tanzer.

Peter Tanzer säger att det inte stämmer att parkeringshuset skulle kosta 13 miljoner euro att bygga.

- Uppgiften som står i tidningsartikeln är fel. Det är fyra miljoner för mycket.

Tanzer säger också att Henrik Winbergs kalkylering att hyrorna för företagarna skulle vara ungefär 26 euro per kvadratmeter är alldeles för höga. Vad den verkliga hyran kommer att vara vill Tanzer inte säga.

- Det är en affärshemlighet, men jag kan säga att det är mycket lägre än så.

Näthandelns betydelse

Henrik Winberg säger i VN:s artikel att man i planerna inte tagit i beaktande näthandelns betydelse. Det gör Peter Tanzer upprörd.

- Vi har tagit i beaktande näthandeln som vuxit mycket och växer fortsättningsvis. I dag utgör den cirka 4,6 procent av all försäljning och inom en överskådlig framtid kommer den inte att öka speciellt mycket.

- Vi tar i våra kalkyleringar i beaktande den fem procents andel som näthandeln har. Vi koncentrerar oss på den återstående nittio procenten, säger Tanzer.

Han berättar att man inte kommer att ha hyresgäster där näthandeln har medfört problem.

- Bokhandeln kan vara en sådan, musik kan vara en sådan, säger han.

- Våra hyresgäster känner till näthandeln och anpassar sitt koncept och sitt varuutbud enligt det.

Dagligvarorna från närbutiken

Henrik Winbergs utredning säger att människorna nästan alltid handlar matvaror på hemorten. I Winbergs utredning sägs vidare att 25 procent av invånarna i Karis, Pojo och Hangö kan antas vara potentiella kunder i Norra hamnen i Ekenäs. Peter Tanzer håller inte med om detta.

- Utredningar visar att man nog för det mesta handlar dagligvarorna på hemorten, men att man en gång i veckan reser till en hypermarket för att storhandla.

I tidningsartikeln citeras Henrik Winberg så här: "Det är huvudlöst att tänka sig alla 45 000 invånare som kunder i Norra hamnen".

- Det är ingen som har sagt att vi skall ha 45 000 dagligen som kunder. Människor i till exempel Ingåområdet kommer till Ekenäs för att handla om köpcentret har attraktiva hyresgäster.

På torsdag klockan 18.00 arrangeras ett allmänt invånarmöte gällande ändringsförslag av detaljplanen för Norra hamnen i auditoriet på sjukvårdsskolan vid Raseborgsvägen i Ekenäs