Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina stärker miljön och försvaret

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Bildtext Folkkongressen är världens största parlamentariska församling
Bild: Reuters tv

Kina måste göra smärtsamma strukturella reformer och lita på folket för att bryta ner de mentala hindren för reformerna på alla fronter.

Det sade regeringschefen Li Keqiang i sitt första öppningstal på den nationella folkkongressen där reformerna ska ges högsta prioritet. I talet avslöjade han huvuddragen i den kinesiska politiken under det kommande året.

Reformerna innebär ett krig mot miljöföroreningarna och en skoningslös kamp mot korruptionen, sade Li som ifjol blev vald till regeringschef vid den föregående folkkongressen.

Stabil tillväxt med varningssignaler

Tillväxtmålet i ekonomin förblir oförändrat vid 7,5 procent liksom också satsningarna på den inhemska konsumtionen. Investeringarna kommer däremot i år att minska till sin lägsta nivå på tio år.

De kinesiska försvarsutgifterna ökar med drygt 12 procent till 96 miljarder euro. Det var väntat efter årliga försvarsökningar på omkring 10 procent under de senaste 20 åren. Analytikerna tror att de faktiska försvarsutgifterna är betydligt större än vad som anges offentligt.

Enligt Li kommer regeringen att ta itu med luftföroreningarna som i många städer i Kina har skapat en giftig smog som överskrider Världshälsoorganisationen WHOs gränsvärden. Han medgav att smogen är naturens sätt att signalera rött ljus som en varning för en ineffektiv och blind utvecklingsmodell.

Korruptionen som maktmedel

Som ett led i kampen mot korruptionen har delegaterna vid folkkongressen i år förbjudits att hålla officiella festmåltider. Kampen är helt i linje med tidigare löften av president Xi Jinping.

Kampen mot korruptionen skulle bli den nya presidentens ledstjärna, intygade Xi när han valdes till president för drygt ett år sedan. Men jakten mot mutkolvar har också setts som ett verktyg för att stärka sin egen makt och röja undan rivaler.

En ny amerikansk rapport gjord av undersökande journalister vet berätta att över 20 000 kineser använder sig av skatteparadis i Karibien för att gömma undan sina rikedomar. Några av dem uppges ha direkta kopplingar till Xi själv.

De omkring 3 000 delegaterna har samlats till en tio dagar lång årskongress i Peking för att stifta lagar och i praktiken godkänna det styrande kommunistpartiets beslut.

Diskussion om artikeln