Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Museiverket och konsulterna oense om torghuset i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 06.03.2014 14:23.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Museiverket och arkitektbyrå A-konsult är fortfarande oense om utformningen av torgkvarteret i Jakobstad. Det framkom när nya ritningar presenterades för allmänheten på onsdag kväll.
Mäenpää byggnads ab skyndar på detaljplanen. - Vi vill börja bygga i höst, säger Mats Mäenpää.

Programmet är inte längre tillgängligt

Arkitekt Roger Wingren har med A-konsult tagit fram nya ritningar på HAB/Irjala-kvarteret. A-konsult anlitades ifjol efter att två tidigare detaljplaner stött på motstånd. Den tredje som presenterades igår verkade få publikens gillande. Tummen upp blev det av cirka 70-talet i publiken, en vände tummen ner.

Torghuset, senare benämnt HAB-huset, enligt en tidig ritning där också Irjalas tomt fanns med (i blått).
Bild: Arkitektbyrå R. Wingren

- Det har varit en så lång process att man folk börjar tröttna och nu vill man få någonting gjort, sade Kristina Nickull som följde diskussionen.

Det är hög tid att det börjar hända något i Jakobstad, sa Anders Sandlin som bor i centrum. Kommer man hem på kvällen är gågatan tom och det mesta är stängt i centrum.

Kan det bli lugnare än så här, frågade Sandlin och sade att det känns som nu eller aldrig.

Det som Sandlin och de andra i publiken fick se var helt nya ritningar som omfattar hela kvarteret. Kvartershalvan mot torget och Storgatan har sänkts med ett par våningar till fyra och byggnaden har fått mera solida fasader mot tidigare stora glasytor. Och nu ingår också Irjalas del av kvarteret. Också här blir det affärsytor i bottenvåningen och bostäder ovanpå.

- Samarbetet med Irjala förlöste det hela, säger Wingren.

Efter att två tidigare detaljplaner stött på motstånd anlitade staden A-konsult med Johannes von Martens och Staffan Lodenius att förhandla med Wingren och museiverket om hur man ska komma vidare.
Igår kunde man presentera Wingrens nya ritningar på torgkvarteret.

Museiverket tveksam

Bild: YLE/Patrik Enlund

Museiverkets Maria Kurtén sade ändå att hon tycker det är för högt mot torget. På den positiva sidan fanns att man kan se den gamla tomtindelningen, sade Kurtén, men hon ville hon se att man kan komma ut på någon slags gårdsplan inne i kvarteret. Helt i mål var man inte sade Kurtén.

- Dethär är ett första intryck och jag tar inte ställning till detaljer.

A-konsult förhandlar vidare

Det är nytt för museiverket och de behöver tid att sätta sig in i förslaget, sade Johannes von Martens från konsultfirman.

- Vi förhandlar vidare och räknar med att snart vara överens med museiverket och NTM-centralen om en detaljplan som alla kan omfatta.

Enligt von Martens kan förslaget sättas ut till påseende i april och i juni kan det föras till fullmäktige. Blir det inga besvär vinner detaljplanen laga kraft till hösten. Det är också den tidtabell Mäenpää Byggnads ab siktar på.

- Det känns bra efter kvällens diskussion, sade Mats och Kim Mäenpää i byggnadsfirman.