Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esa Saarinen har opererats - uppges må bra

Från 2014
Uppdaterad 06.03.2014 09:04.
Bildtext Esa Saarinen håller varje onsdag populära föreläsningar i Dipoli i Aalto-universitetet.
Bild: Wikimedia/ ZeroOne

Den knivhuggna filosofen Esa Saarinen opererades i går på onsdagskvällen och fördes sedan till avdelningen på Mejlans sjukhus. Det här uppger hans fru Pipsa Pallasvesa för Helsingin Sanomat.

- Allting är sett till förhållandena bra och han svävar inte i livsfara. Jag talade nyss med honom i telefon. Esa är på gott humör och det vänder ännu till det bästa för alla, sade Pallasves till HS sent i går på onsdagskvällen.

Det var i går på eftermiddagen klockan 14.05 som Saarinen blev knivhuggen utanför kongressbyggnaden Dipoli vid Aalto-universitet i Otnäs i Esbo. Saarinen skulle ha en föreläsning där klockan 15, men den ställdes in. Föreläsningen var en del av en föreläsningsserie på åtta gånger som Saarinen håller varje onsdag i Aalto-universitetet.

Gärningsmannen har tidigare stört förläsning

Enligt polisen är gärningsmannen en 21-årig manlig studerande som greps på brottsplatsen. Iltalehti skriver att Saarinen uppgav för polisen att gärningsmannen den 22 januari stört en föreläsning genom att skrika aggressivt åt Saarinen. Mannen hade sedan uppmanats lämna platsen, vilket han också hade gjort.

Mannen har enligt polisen inte kunnat förhöras på grund av sitt mentala tillstånd. Han är nu misstänkt för dråpförsök.

Ilta-Sanomat skriver att det var Esa Saarinens son Jerome Saarinen som tillkallade ambulansen till Otnäs. Sonen hade i går undantagsvis en föreläsning i Otnäs och när han gick ut från föresläsningssalen träffade han sin far som var helt blodig.

Esa Saarinen är 60 år och känd filosof, företagscoach och författare. Han är sedan 2002 professor i tillämpad filosofi vid Aalto-universitetet (tidigare Tekniska högskolan).