Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katainen vid EU-toppmötet: Håll huvudet kallt

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:22.
David Cameron, Angela Merkel, Rumäniens president Traian Basescu och José Manuel Barroso samtalar inför toppmötet
Bildtext David Cameron, Angela Merkel, Rumäniens president Traian Basescu och Manuel Barroso pratar vid toppmötet.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU:s stats- och regeringschefer samlades idag till ett kristoppmöte för att diskutera situationen i Ukraina och Ryssland. Toppmötet tros besluta om att frysa förhandlingarna med Ryssland om visumfrihet. Ekonomiska sanktioner kan bli aktuellt först i ett senare skede. EU-länderna är splittrade i hur långt man ska gå. En del baltiska länder fruktar för sin säkerhet, medan andra vill gå försiktigt till väga.

−I det här läget gäller det att hålla huvudet kallt, sade statsminister Jyrki Katainen då han anlände till EU:s kristoppmöte i förmiddags. Han sade att det gäller att undvika misstag och ett stort sådant vore om Ryssland och andra länder skulle förhandla ovanför huvudet på Ukraina om landets egna angelägenheter.

Finland är inne på samma försiktiga linje som Tyskland i förhållande till Ryssland. Finland vill inte ha några ekonomiska sanktioner mot Ryssland i det här skedet, däremot politiska och diplomatiska sanktioner vilket de kraftiga fördömandena innebär.

Statsminister Katainen anser att Ukraina lider av två kriser samtidigt, dels en inre kris som uppstod i samband med regimskiftet och därpå följande oroligheter och på den kan bara ukrainarna själva finna en lösning. Den andra krisen är Rysslands agerande som har fördömts i Finland och av andra länder för att bryta mot folkrätten.

−Vi är redo att överväga diplomatiska och politiska åtgärder såsom att frysa förhandlingarna om visumfrihet med Ryssland, säger Katainen.

Han anser att Ryssland redan har drabbats av marknadens sanktioner. Rysslands ekonomiska tillväxt kan enligt vissa bedömningar minska med en procent per år, vilket enligt statsministern är en mycket stor tillbakagång. På frågan om Finland kan tänka sig direkta ekonomiska sanktioner mot Ryssland är Katainen försiktig.

−De bör övervägas väldigt noggrant, om situationen förvärras i Ukraina och stabiliteten försvagas av negativa ryska beslut måste EU inklusive Finland överväga nya åtgärder, men förhoppningsvis behöver vi inte gå så pass långt, sade Katainen.

Litauen: som under Stalintiden

Litauens president Dalia Grybautskaitė skrädde inte orden då hon anlände till toppmötet.

−Vi ser ett beteende som under Stalintiden, anser Grybautskaitė. Hon hänvisar till att länder på den tiden ansåg att de kunde gå in på vilket suveränt territorium som helst för att skydda minoriteter eller språkgrupper.

−Efter Ukraina kommer det att bli Moldavien och förra veckans oanmälda (ryska) militärövning med taktiska vapen i Östersjön mot Polen och Litauen visar att Ryssland försöker hota hela Europa, anser den litauiska presidenten.

Dan Ekholm, Bryssel