Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rosor äro dyra inför kvinnodagen

Från 2014
Mörkröd ros i närbild
Bild: EPA/HARISH TYAGI

Det är bråda tider för blomsterhandlarna som just nu laddar upp med snittblommor till internationella kvinnodagen. Fredag och lördag är de dagar man väntar störst åtgång på blommor.

- Det är främst rosor som går åt inför kvinnodagen men också tulpaner är populära den här tiden på året, berättar Linda Westerback som arbetar på blomsteraffär Anemone i Vasa centrum.

Priset på snittblommor och främst rosor går alltid upp när efterfrågan är stor som t.ex. före kvinnodagen och alla hjärtans dag. Det är inte alls ovanligt att priset på rosor fördubblas inför den 14 februari, konstaterar Westerback.

Att blompriserna baserar sig på tillgång och efterfrågan, bekräftar också Carola Snällman vid Sunds Trädgård i Jakobstad, och då gäller det inte bara efterfrågan här i Finland utan även i resten av Europa och Ryssland.

Numera odlas det väldigt lite snittblommor i Finland och de flesta blommor man köper i blomsterhandeln kommer via Holland. I Holland har man en stor blomauktion där olika aktörer köper in partier med blommor. Inför stora högtider som firas i många länder har rosor en strykande åtgång och blir dyrare vid auktionen och därmed också dyrare i din blomsterhandel.

Skolstart i Ryssland betyder dyrare blommor hos oss

Linda Westerback berättar att i januari stiger priset speciellt märkbart på storblommig snittkrysantem. Orsaken till detta är att då man inleder skolterminen i Ryssland hör det till att eleverna ska ha med sig en storblommig krysantem åt sin lärare, så fast vi i Finland inte har den traditionen så höjs också krysantempriset hos oss eftersom tillgången på krysantemer minskar. Samma sak gäller när det är morsdag i något annat land, då stiger efterfrågan på rosor och det kan göra att priset stiger också här i Finland fast det inte just då är morsdag här.

Det blir allt mer populärt att köpa blommor på kvinnodagen och i takt med att popularieteten ökar så ökar också priset. Ännu handlar det inte om så stor prishöjning som inför alla hjärtans dag men den ros man köper nu inför lördag är helt klart dyrare än i normala fall.