Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gör Borgå till en stad för rättvis handel

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 08:25.
Bild: YLE/Stella Brunberg

Titeln "en stad för rättvis handel" är något som Borgå borde anhålla om. Det här anser Joakim Lybeck (Gröna) och 30 andra fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen möter dock på motstånd i stadens beredning.

Fairtrade City är ett marknadsföringsmedel för en stad. I Finland finns diplomen Rättvis handel-stad och Rättvis handel-kommun som delas ut av Rättvis handel rf. Enligt Joakim Lybeck (Gröna) har Borgå mycket att vinna på om staden blir en stad för rättvis handel.

- Det är en stad som bland annat köper rättvisemärkt kaffe och te och andra liknande produkter. Borgå får sen i sin marknadsföring föra fram det här valet. Det här är en stor imagegrej för att locka hit helsingforsare, för att inte tala om de unga som verkligen står bakom det här att vi skall ha rättvis handel, säger Lybeck.

Bildtext Kaffekokaren i stadshuset laddas kanske i framtiden med rättvisemärkt kaffe.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Klar majoritet

Trots att fullmäktigemotionen har undertecknats av en klar majoritet ställer sig förvaltningsdirektören Outi Lehmijoki avvisande till tanken i sin beredning.

- Det behövs resurser för att bli en stad för rättvis handel. Det saknar vi. Dessutom finns det här inte nämnt i stadens strategi, säger Lehmijoki.

Joakim Lybeck ger inte mycket för den beredningen.

- De har inte ens funderat på vad det kommer att kosta, säger han.

I Finland är Tammerfors, Björneborg, Esbo, Joensuu, Lojo och Riihimäki Rättvis handel-städer. Frågan behandlas av stadsstyrelsen i Borgå på måndag.