Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rejält samarbete saknas

Från 2014
Uppdaterad 06.03.2014 16:04.
Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen
Bildtext Cirka 20 000 personer sjukpensioneras varje år i Finland. Omkring 40% bottnar i psykiska problem.
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen

Arbetarskyddet och arbetshälsovården borde samarbeta mera för att antalet sjukpensioneringar ska minska och pensionsåldern höjas. Det tycker social- och hälsovårdsministeriet som vill att det ska tas fram en modell för hur arbetarskyddet och arbetshälsovården kunde samarbeta bättre.

Till utredningsman har utsetts vicehäradshövding Jukka Ahtela. Han deltog i dag i Skärgårdens arbetshälsoakademis seminarium om välbefinnande i arbetet, i Kasnäs.

Bildtext Vicehäradshövding Jukka Ahtela.
Bild: Yle/Monica Forssell

Ahtela har tidigare jobbat inom Finlands näringsliv EK och varit engagerad i två tidigare projekt med fokus på hur pensionsåldern i Finland kunde höjas.

Enbart antalet personer som jobbar med arbetarskyddsfrågor är cirka 60 000 i Finland. Utöver arbetarskyddet finns också arbetshälsovården, Folkpensionsanstalten, världens största arbetshälsoinstitut, arbetsmarknadsorganisationer och så vidare.

Enligt Ahtela är problemet inte bristande resurser. Men det brister då det gäller samarbete.

- Alla sköter bara sin egen tomt, förklarar Ahtela. Det som saknas är ett rejält samarbete. Inte så att man möts en gång per år utan ett strukturellt samarbete som inverkar på arbetsplatsen.

Över 20 000 personer sjukpensioneras varje år i Finland. Ungefär 40% av sjukpensioneringarna bottnar i psykiska problem.