Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Politik förstör vänskap på Krim

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:22.
Myteriet, Alyie Kefileva, Nataiya Kuntsova
Bildtext Aliye Kefileva och Natalya Kuntsova är båda unga och bor på Krim. De står på olika sidor i den inflammerade konflikten på halvön
Bild: Yle/Myteriet

Aliye Kefileva och Natalya Kuntsova är två unga kvinnor som bor i Krims huvudstad Simferopol. Aliye hör till den tatariska befolkningen på halvön medan Natalya ser sig själv som pro-rysk.

Aliye Kefileva är 27 år gammal och jobbar på universitetet i Krims huvudstad Simferopol där hon undervisar sitt modersmål krimtatariska.

Krimhalvön med sina 2,5 miljoner invånare är den mest inflammerade delen i konflikten mellan Ryssland och den ukrainska ledningen, och Krim har ett visst självstyre i förhållande till Ukraina. Över hälften har ryska som modersmål, ungefär 30 procent har ukrainska och cirka 10 procent har tatariska som modersmål.

Studerande vågar inte komma till universitetet

Även om allt ser lugnt och bra ut på ytan så vet jag många studerande som inte vågar komma till universitet på grund av spänningarna.

– Många är rädda för vad de beväpnande soldaterna kan göra på Krim, säger Krimtataren Aliye. Just nu stör soldaterna inte oss, men man vet ju aldrig vad de får för order. Även om allt ser lugnt och bra ut på ytan så vet jag många studerande som inte vågar komma till universitet på grund av spänningarna.

Myteriet: Aliye Kefileva

Programmet är inte längre tillgängligt

Natalya Kuntsova är 25 år gammal och jobbar som advokat i Simferopol. Hon är född och uppvuxen där men påpekar att även om hon är ukrainare till sin nationalitet så ser hon sig själv som rysk. Hon bor i centrum av Simferopol och tittar just nu ut genom fönstret.

Myteriet: Natalya Kuntsova

Programmet är inte längre tillgängligt

– Här är stilla och fridfull och folk är på väg till sina jobb. Här kanske var spänningar för ett par dagar sedan men nu har alla beväpnade soldater försvunnit. Och de var inte ryska trupper som påpekar Natalya, utan det var våra egna pro-ryska Krimbor.

Vill ha starkare självständighet

Natalya skulle helst se att Krim förblir en autonom del av Ukraina och att deras självständiga status inom landet skulle förstärkas. Hon säger att Ryssland inte har gjort något olagligt då de tog över kontrollen på Krim.

– Att Ryssland skulle komma och ta över Krim är ingen bra lösning men jag tycker inte heller att vi kan vara tillsammans med Ukraina efter allt som hänt då oppositionen tog över makten.

Aliye vill inte se Ryssland göra intrång på Krim. Hon säger att problemen inte ligger i Ryssland, problemet är den ryska regeringen med Vladimir Putin i spetsen.

– Putin beter sig som Josef Stalin just nu. Mitt folk, alltså krimtatarerna har lidit tillräkligt under Stalins välde. Vad för demokrati är det här om ryska trupper kommer hit med vapen? Låt Putin ta hand om ryssarna som bor i Ryssland, de behöver hjälp där, men lämna oss i fred!

”Putin är vår enda räddning”

Putin beter sig som Josef Stalin just nu. Mitt folk, alltså krimtatarerna har lidit tillräkligt under Stalins välde.

Natalya är av motsatt åsikt. Hon tycker att det enda som kan rädda den konfliktfyllda situationen på Krim just nu är en lika stark och bra ledare som Putin.

– Det är ett faktum att Putin lyckades få Ryssland på fötter igen då han blev president och jag tror att om Ukraina skulle få en lika stark ledare skulle vi inte ha några problem längre.

De unga på Krim har tillgång till internet och kan få en objektivare syn på vad som händer på halvön än vad de äldre kan menar Aliye. De känner till Europa och vet vad väst innebär. Vi kan leva sida vid sida trots att vi hör till olika folkgrupper, menar hon. Men trots det har hon ingen kontakt med sina ryska vänner mer.

– Jag har många ryska vänner men just nu pratar vi inte med varandra. Våra åsikter skiljer sig så radikalt att kommunikationen inte fungerar.

Vänskap är större än politik

Jag och mina vänner har en vänskap som är mycket starkare än politik.

Natalya känner inte alls igen sig i den situation som Aliye beskriver. Hon påpekar att hon inte skiljer på folk från olika folkgrupper även om de just nu på grund av konflikten i Ukraina inte kommer överens. Hon berättar att hennes brors fru är pro-ukrainare men att de kommer bra överens ändå.

– Jag har familj, släkt och vänner i hela Ukraina. Men det är olika med olika människor. Jag och mina vänner har en vänskap som är mycket starkare än politik menar hon. Vi sitter i köket och diskuterar våra olika politiska åsikter men i slutet av dagen förblir vi vänner.

Mer om ämnet på Yle Arenan