Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nappar Nato?

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:35.

Obs debatt har på Twitter gått ut med en förfrågan till kandidaterna i EU-valet om huruvida de tycker att Finland borde ansluta sig till Nato. Samtliga kandidater finns inte på Twitter och alla har inte svarat ännu, men en lite mellanrapport skall vi ändå våga oss på.
En första svepande analys är att kandidaterna i Sfp och Samlingspartiet flaggar för ett Nato-medlemskap medan De gröna och Vänsterförbundets kandidater säger nej.

Svenska folkpartiet

Statssekreterare Marcus Rantala, SU:s ordförande Niklas Mannfolk och Sfp:s viceordförande Päivi Storgård hör till dem som tycker att vi borde säger ja till Nato.

För den åländska kandidaten Britt Lundberg är det demilitariserade Åland något av ett dilemma och också Silja Borgarsdotter-Sandelin sätter tummen ner för Nato.

Samlingspartiet

De sittande mepparna Eija-Riitta Korhola och Petri Sarvamaa flaggar för Nato. Sarvamaa tycker att Finland skall lämna in sin Nato-ansökan så fort dammet har lagt sig i Ukraina.

Partikamraten Sirpa Pietikäinen är dock på en annan linje. Hon säger nej tack till Nato.

De gröna

Nato är något av ett rött skynke för De gröna. Samtliga kandidater som har svarat säger nej till Nato. Till dem hör Anni Sinnemäki, Oras Tynkkynen, Maria Ohisalo, Saara Ilvessalo, Anne Bland och Touko Aalto.

Vänsterförbundet

Inte heller någon kandidat i Vänsterförbundet vill öppna dörren till Nato. Silvia Modig uttrycker sitt partis linje kort och koncist.

Notera att svaren från EU-kandidaterna fortfarande droppar in. Twitterbloggen uppdaterar läget efter hand.

Twitterbloggen