Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Väva med hula-hularing

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 11:10.
Den vävda mattan används här som bordduk
Bildtext Lee vävde en rund duk, eller matta, på en hula-hularing
Bild: YLE/Strömsö

Hula-hula ring, rockring eller tunnband som den också kallas, kan användas som en vävstol eller vävram. Den tar behändigt lite plats och går lätt att förvara under sängen t ex om man inte kan väva klart på en gång.

Strömsö inslag: Väva med hula-hularing - Spela upp på Arenan

Med hjälp av ringen kan man väva en mindre rund matta eller en större om man syr ihop flera cirklar bredvid varandra. Man kan även göra en bordsduk, ett sittunderlag, en stolsdyna eller en pannlapp. Arbetets storlek begränsas enbart av ringens storlek.
Spännande effekter kan fås med udda material som t.ex vhs –band eller så återanvänder man lakan och gamla kläder.

Du behöver:

 • En hula-hula ring
 • Fiskegarn eller annat starkt band till varpen (trådarna som du spänner upp)
 • Mattrasor i tre nyanser, ett grapestort nystan av varje färg till en matta med diameter 60 cm.
 • Vass stoppnål, synål, sytråd, sax

Så här gör du:

 1. Mät upp fiskegarn som är lika långt som ringens diameter x2 + ca 20 cm. Klipp till önskat antal sådana varptrådar. Här har Lee använt 24 trådar.
 2. Knyt fast ändan av garnet runt ringen och dra det tvärsöver ringen och runt till samma knytpunkt igen och fäst fast så att du har en dubbel tråd.
 3. Fäst följande tråd på samma sätt men så att du nu får ett kors och fortsätt likadant med resten av trådarna så att de fördelar sig jämt över ringen. Knyt dem turvis åt olika håll så att ringen hålls rund.
 4. Nu finns det då sammanlagt 48 trådar att väva emellan, men för att det ska gå jämt ut så måste trådarna vara av udda antal. D v s två trådar kommer alltid att behandlas som om de vore en enda tråd, det här bör vara samma trådar hela arbetet. Använd mindre nystan av mattrasorna så är det smidigare att väva.
 5. När du nu börjar väva kan man smyga in mattrasans ända i mitten och försiktigt knyta en platt knut runt fyra trådar. I början väver jag under och över fyra trådar åt gången, de första tre varven, eftersom det annars lätt blir för tjockt och knöligt. Efter tre varv börjar man väva under och över två trådar åt gången och det gör man ända tills det börjar kännas glest mellan trådarna, då utökar man och väver mellan singeltrådar. Kom ihåg att fortsättningsvis behandla två trådar som en så att det alltid är udda antal.
 6. Byt färg enligt tycke och smak genom att sy ihop ändan av ena färgen med ändan av den andra, då blir det jämt och snyggt. Börja färgbyten på samma ställe i cirkeln om du inte vill ha ett brokigt slutresultat.
 7. När mattan uppnått önskad storlek så fäster man sista mattrasans ända med sytråd i föregående varv. Klipp sedan av ett trådpar i gången och knyt en dubbelknut vid inslaget. Gör så varvet ut.
 8. Fäst sedan fiskegarnsändorna genom att trä upp dem på en större nål och sy in ändorna i inslagsvarven.

Tips: Packa varven ordentligt med fingrarna och dra inte inslagstrådarna för hårt, då blir det lätt buckligt eller för spänt. Om det ändå blir knöligt slutresultat så kan du försöka rädda mattan genom att spänna upp den med nålar och blöta den/lägga på våt duk och låt det stå över natten. Har man ett rejält ångstrykjärn kan man även använda det för att få mattan jämn till slut.

Mer om ämnet på Yle Arenan