Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem granskar "botande" kosmetika?

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 08:40.
Bildtext Leo Niskanen, läkare och enhetschef på läkemedelsmyndigheten Fimea, säger att "läkande" kosmetika inte granskas så noga.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

I flera finländska butiker kan man köpa skönhetsmedel som hävdar att de kan lindra eller bota sjukdomar såsom rosacea, glesnande hårväxt och svampinfektioner. Den här marknadsföringen bryter mot lagen och är missvisande för konsumenterna men förekommer ändå eftersom myndigheterna inte riktigt har koll på vem som borde övervaka produkterna.

Bildtext Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) i Helsingfors.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Enligt finländsk lag får kosmetika inte bota sjukdomar; det är bara läkemedel som tillåts göra det. Men vilken myndighet som faktiskt ska kräva att tillverkarna ändrar sådan här missvisande kosmetikareklam är knepigare. Det berättar Leo Niskanen på läkemedelsverket Fimea.

- Det är mycket problematiskt för om det vore läkemedel så skulle det vara ganska enkelt, vi har god lagstiftning gällande läkemedel. Men i det här gränsområdet är det svårare att klassificera, för till vilken lagstiftning och myndighet ska man tänka sig att den här saken hör till.

Delat ansvar

Ansvaret för kosmetikaprodukter ligger vanligen hos säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Konkurrens- och konsumentverket. Men om kosmetikan sägs inverka på sjukdomar så kommer också läkemedelsmyndigheten Fimea med i bilden. Att ansvaret är så här delat gör att många fall aldrig granskas så grundligt som de borde.

- Naturligtvis, det kan hända att det faller, många gånger mellan två myndigheter, i det där gråa området. Det är nog vardag. Dessutom är sådana här fall inte prioriterade hos oss, fortsätter Niskanen.

Han anser att situationen är problematisk eftersom det drabbar konsumenterna negativt. Någon kanske köper ett dyrt kosmetikapreparat för att bota någon hudsjukdom utan att inse att preparatet inte har någon effekt. Möjligen kan det också vara farligt.

Bättring utlovas

Men efter att Yle Nyheter tog kontakt så lovar de tre myndigheterna att samarbeta mer – de har nu prickat in gemensamma möten.

- Vi ska träffas och komma överens om strategier för hur och när vi utbyter information om skönhetsmedel som påstås bota sjukdomar, säger Marilla Lahtinen, som är chef för kemikalieövervakningsgruppen vid Tukes. Hon lovar förbättring inom en snar framtid.

I Aktuellt 17 i dag får du höra om ett skönhetsmedel som har fortsatt att marknadsföras på ett vilseledande sätt trots att Yle Nyheter uppmärksammade fallet i fjol. Men den här gången blir det förändring. Nyheten publiceras också här på svenska.yle.fi senare i dag.

Diskussion om artikeln