Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommuner bötar för långtidsarbetslösa

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 07:58.
Arbetshandskar ligger på bordet.

Larsmo kommun har inga problem. Kommunen har just nu bara två personer som gått över gränsen 500 dagar utan att kommunen lyckats ordna varken utbildning eller jobb. Räkningen från staten är inte stor, bara några tusenlappar per år.

Jakobstad har däremot så många långtidsarbetslösa som gått över 500-dagars gränsen att staden på ett år betalat över 400 000 euro i straffavgift. Pedersöre har straffats med 50 000 euro. För Nykarleby handlar det om cirka 140 000, uppger stadssekreterare Tomas Knuts.

- Vi har försökt ta ett aktivare grepp om långtidsarbetslösheten och förvånansvärt många har fått jobb.

Nu minskar också Nykarlebys straffavgifter i rask rakt till staten. Ett initiativ var att starta Nykarleby outlet. Mikael Frilund fick efter en länge tids arbetslöshet uppdraget att sälja urbruktagen kommunal egendom. Gamla skolplanscher, porslin och möbler har strykande åtgång.

- Jag är väldigt nöjd för jag vill jobba, säger Frilund.

Nykarleby outlet är bara ett litet exempel på att kommunerna kommer att tvingas satsa mera på långtidsarbetslösa. Vi måste försöka ordna fler jobb hos företag, kommun, föreningar och tredje sektorn, säger Knuts.

Numera får kommunerna förhandsbesked när någon närmar sig 500-dagars gränsen.

-Vi kan börja söka lämplig placering i god tid, säger Knuts.

Jakobstad har också satsat mera på de långtidsarbetslösa, uppger personaldirektör Rune Wiik. Enbart återvinningsverkstaden Retro har ett 60-tal anställda och staden har även anställt ett par handledare med målet att placera 120 arbetslösa per år. Ytterligare finns Intro med två anställda socialarbetare som tar ett helhetsgrepp på de arbetslösas situation.

- Det kostar men å andra sidan minskar räkningen till staten och i slutändan är det lönsamt, säger Wiik, inte minst för de arbetslösa.

After Eight

Efter att det kommit fram att After Eight i Jakobstad har ekonomiska bekymmer är både personaldirektör Rune Wiik och Carita Hahtokari, Intros handledare för rehabiliterande arbete, bekymrade.

- After Eight är jättebra och personalen är super, säger Hahtokari.

Hon föklarar sitt beröm med att på After Eight får ungdomar en mjukstart och rutiner för att komma ut i arbetslivet, och man lyckas bygga upp deras självkänsla.

Wiik uttrycker sig i liknande tongångar. After Eight är grundbulten i att sysselsätta ungdomar.

-Jag värdesätter arbetet högt och det skulle vara en katastrof om de tvingas stänga.

Enligt Rune Wiik är Jakobstad på rätt väg i sina satsningar på de långtidsarbetslösa, men det går att förbättra och en utvärdering av resultaten kommer att göras.

Det kan behövas. Enligt Carita Hahtokari planerar staten dra ner gränsen för straffavgift från 500 till 300 dagar nästa år. Och så finns ju ungdomsgarantin som förutsätter att kommunen ordnar utbildning eller jobb inom tre månader.