Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Samlare är vi allihopa

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 12:24.
1400 prydnadselefanter
Bild: Yle/Roger Källman

På Österbottens museum i Vasa pågår som bäst utställningen ”Samlandets fascinerande värld”. Genom den här utställningen vill vi peka på att alla museer baserar sig på en samling som ofta startats av en privatperson, säger tf museichef Selma Green.

Selma Green och 1400 prydnadselefanter
Bildtext Selma Green
Bild: Yle/Roger Källman

Utställningen är också en inledning på Karl Hedmans jubileumsår. Det är i år 150 år sedan Hedman föddes. Han var läkare, men också ivrig konstsamlare och grundade i tiderna Österbottens museum.

Selma Green om samlande

Programmet är inte längre tillgängligt

- Alla samlar, säger Selma Green. Det är något som ligger i människans natur.

Utställningen består dels av föremål ur museets egna samlingar, men också av privatpersoners samlingar. Bland det som står att beskåda finns bland annat radioapparater, bordsstandar, prydnadselefanter (1400 stycken!), tändsticksetiketter och förpackningar tillverkade i Vasa.

Teuvo Rodén
Bildtext Teuvo Rodén
Bild: Yle/Roger Källman

Stämplar med lokal prägel

Teuvo Rodén om sin samling Vasastämplar

Programmet är inte längre tillgängligt

Teuvo Rodén samlar på frimärken. Hobbyn har hängt med allt sedan barnsben, med ett uppehåll under studieåren. Rodén har specialiserat sig på att samla märken från England, Italien och USA, men i utställningen på Österbottens museum deltar han med sin samling av poststämplar från Vasa.

Det finns sammanlagt över 600 olika varianter av Vasastämplar. Den första stämpeln härrör från 1812, alltså ryska tiden, berättar Rodén. Just de gamla ryska stämplarna är hans favoriter.

Tusen tändare

Heikki Kallio samlade ursprungligen på ölstop. Så fick han en samling tobakständare i arv av en arbetskamrat som avlidit i en svår sjukdom.

Heikki Kallio med en del av sin samling tändare
Bildtext Heikki Kallio
Bild: Yle/Roger Källman

- Det var väl en 50-60 stycken och under de 45 åren sedan så har det ökat till omkring 1000 stycken, säger Kallio om sin samling.

Heikki Kallio och hans tändarsamling

Programmet är inte längre tillgängligt

I Heikki Kallios samling fick tändare av alla de slag. ”Ögonmat” är till exempel tändarna som är utformade som veteranbilar, samt riddarna som hjälmarna går att vika ner - där finns tänkaren gömd. En väldigt speciell tändare köpte han för ett år sedan i Indien:

- Det är en 1:1 kopia av en Coltrevolver från 1880-talet, säger Kallio.

På frågan hur mycket han har satsat på sin samling börjar Heikki Kallio räkna:

- Ja, om vi nu räknar att de är tusen stycken och vi säger tjugo euro styck, så blir det ”en liten bil” i alla fall… men de är inte till salu.

Framtidens museiobjekt

Den nyaste samlingen i utställningen är en vitrin fylld med Muminmuggar. Men hur pass intressanta är föremål som går att köpa i varje varuhus ur ett musealt hänseende?

- Det som man samlar behöver inte vara gammalt, säger Selma Green. Det är samlandets förtjusning vi ser här, strävan att skapa en komplett samling.

Just Muminmuggarna är i det här skedet något som kanske främst ett designmuseum kan vara intresserat av att äga. Selma Green säger ändå att i framtiden, om 20-30 år så kan de också börja platsa på ett ”vanligt” museum.

- Alla föremål och all konst har varit nya nån gång, konstaterar hon.