Inför den yttersta dagen
I premiäravsnittet av Lasso diskuteras domedagsprofetior och undergångsstämningar. Varför är vi så lockande av katastrofer?
Ordkrig och vapenskrammel på Krimhalvön har väckt slumrande hotbilder från det kalla krigets dagar till liv. Atombomberna skulle utplåna hela världen om stormakterna av misstag eller i en vansinnesprovokation bestämde sig för att spela ut kärnarsenalen mot varandra. Ett tryck på knappen och den eviga istiden var här!
Tanken skrämde och fascinerade. Tänk att så få kunde framkalla så stor förödelse, och tänk att en total utplåning kunde åstadkommas med en enkel knapptryckning.
Men världen gick inte under i aska och härdsmälta, som P.C. Jersild eller Nevil Shute utmålade i sina romaner. Förnuftet och fredsviljan segrade och domedagsfantasterna fick söka hotbilder på annat håll.
Under de senaste 2000 åren har världens undergång ändå förutspåtts otaliga gånger. Vid sidan av kärvapenkrig har människan även fruktat kometer, Mayakalendrar, domedagsprofeter och naturkatastrofer.
Lasso, snarare än du tror!
I det första avsnittet av Lasso – Yle Fems nya kultur- och samhällsprogram – diskuteras domedagsprofetior och undergångsstämningar. Varför är vi så lockande av katastrofer och hur ska vi klara oss i en värld där naturresurserna håller på att sina?
En konkret och ekologisk lösning serverar konstnärerna Eero Yli-Vakkuri och Jesse Sipola. De hävdar att hästen är framtidens fortskaffningsmedel. En hästlinje mellan Helsingfors och Åbo är deras kommentar till konsumtionshysteri och lönsamhetstänkande.
Det vilar något sympatiskt över Yli-Vakkuris och Sipolas projekt. En häst utstrålar trygghet och alla män som i sin barndom lekt indianer och cowboys kan med avund blicka på konstnärsparet som i sommar ska förverkliga sin ridtur till Åbo.
Rädda oss, Bruce Willis!
Undergången är också ett omhuldat tema på filmduken. Filmer som Apornas krig, Deep Impact, The Day After Tomorrow piskar upp undergångsstämningar och utmålar postapokalyptiska och dystopiska scenarion där människan igen får kämpa för sin överlevnad.
I det här sammanhanget kan det vara på sin plats med lite vanlig ödmjukhet. Är människan faktiskt skapelsens krona? Behöver världen människan i lika hög grad som människan behöver världen? Astronomen och författaren Esko Valtaoja försäkrar att jorden kommer att finnas i några miljarder år till. Hur det ser ut då är omöjligt att förutspå, men vid en framtida katastrof kommer Bruce Willis knappast att komma till vår undsättning.
Lasso på Yle Fem onsdag 12.03 2014
Sänds även i Yle Fem söndag 16.12 2014
30 Dagar på Arenan