Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Alla ögon på Oscar Pistorius

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2016 17:17.
De paralympiska sprintern Oscar Pistorius i rättssalen.
Bildtext Rättegången mot den paralympiska sprintern Oscar Pistorius har inletts. Fallet är enormt bara på grund av vem han är.
Bild: EPA/KIM LUDBROOK

I Sydafrikas huvudstad Pretoria har rättegången mot den paralympiska sprintern Oscar Pistorius inletts. Då jag ser direktsändningen från rättssalen på tv har jag, som finländare bosatt i Johannesburg, svårt att förstå det enorma intresset för fallet, men medieforskare Janeske Botes förklarar varför det här är årets nyhet i Sydafrika.

- År 2010 handlade allt om fotbolls VM här i Sydafrika, i år kommer Oscar Pistorius rättegång att genomsyra allt. Om man inte känner till det här fallet har man kanske varit utanför Sydafrika eller utanför vår galax, konstaterar medieforskare Janeske Botes på Witwatersrand universitet i Johannesburg.

Bildtext Den 27-åriga paralympiska sprintern Oscar Pistorius åtalas för uppsåtligt mord på sin flickvän, 29-åriga Reeva Steenkamp.
Bild: EPA/JENNIFER S. ALTMAN

- Fallet är enormt bara på grund av vem Pistorius är och hans bakgrund. Hans berättelse handlar om hopp och om att övervinna svårigheter, fortsätter hon.

Hjälten som föll

Den 27-åriga paralympiska sprintern Oscar Pistorius åtalas för uppsåtligt mord på sin flickvän, 29-åriga Reeva Steenkamp. Hon var känd som både modell och tv-stjärna. Pistorius har medgett att han sköt de fyra skott som tog livet av Steenkamp på Alla hjärtansdag den 14 februari 2013. Han säger ändå att det var ett misstag, han trodde att det handlade om en inbrottstjuv. Pistorius riskerar minst 25-års fängelse om han döms.

Blade Runner som han också kallas på grund av sina benproteser, blev världskänd när han som första benamputerade idrottare deltog i OS i London år 2012. Samma år vann han tre medaljer varav två guld i Paralympics och fick samtidigt status som nationalhjälte i Sydafrika.
- Efter Nelson Mandela har Pistorius lyfts fram som en ikon för hela nationen, men han föll från piedestalen, säger Botes.

Historisk mediehysteri

Nu följer sydafrikanerna intensivt med hur det går för deras hjälte. En ny pop-up tv kanal sänder analyser, dokumentärer och personporträtt dygnet runt så länge rättegången pågår och bara några dagar innan rättegången började fick de sydafrikanska medierna i ett historiskt domstolsbeslut rätt att rigga upp kameror i rättssalen. Flera tv- och radiokanaler sänder dagligen direkt från domstolen i Pretoria. Alla är ändå inte lika entusiastiska över det här.

Bildtext Antholine tycker att uppståndelsen kring rättegången är överdriven.
Bild: YLE / Nina Simberg

- Det är helt överdrivet. Några kollegor sa att de kommer att ta ledigt från jobbet för att kunna följa med rättegången, det är löjligt, säger Antholine som väntar på bussen utanför domstolen i Pretoria.

Folk dödas varje dag i Sydafrika så jag förstår inte varför det här fallet är så speciellt.

Själv är hon inte ett dugg intresserad av fallet.

- Folk dödas varje dag i Sydafrika så jag förstår inte varför det här fallet är så speciellt. Visst, han är känd, men jag bryr mig inte, säger Antholine.

Kea håller inte med.

Bildtext Kea hoppas att rättvisa skipas för Reeva Steenkamp.
Bild: YLE / Nina Simberg

- Vi vill se om en berömd person behandlas på samma sätt i rätten som en vanlig sydafrikan. Vi älskade Reeva, och vi älskar Oscar också för han var vårt ansikte utåt i OS, men nu vill vi bara veta vad som hände och jag hoppas att rättvisa skipas för Reeva, säger Kea.

Dramatisk rättegång

Kriminolog Anna van der Hoven har jobbat med många liknande fall och säger att hon väntar sig en dramatisk rättegång där åtalet har listat över hundra vittnen. En del av dem har redan under de första dagarna vittnat om att de hörde en kvinna skrika på hjälp från Pistoris hus innan skotten avlossades.

Utan att ta ställning till om Pistroius avsiktligt mördade Steenkamp säger van der Hoven ändå att hans tidigare ageranden pekar på en explosiv och till och med aggressiv personlighet.

Men han verkar vara en person som under vissa omständigheter kan tappade kontrollen. Det har hänt tidigare att han har blivit väldigt arg och till och med avfyrat vapen.

- Jag tror att han ångrar det han gjorde. Men han verkar vara en person som under vissa omständigheter kan tappade kontrollen. Det har hänt tidigare att han har blivit väldigt arg och till och med avfyrat vapen. För mig är det en indikation på att om saker inte går som han vill eller om han känner sig avvisad kan han reagera starkt, säger van der Hoven.

Förutom mordåtalet ska domare Thokozile Masipa under den tre veckor långa rättegången också ta ställning till två separata fall där Pistorius anklagas för att ha skjutit med eldvapen på allmän plats.

Mer om ämnet på Yle Arenan