Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Twittermobbning

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Ajankohtainen kakkonens temasändning om cannabis blev något av en twittersuccé men visade samtidigt på en tråkig avigsida i de sociala medierna. Om man vill börja i den positiva ändan kan man konstatera ett #a2ilta med sina långt över 8000 tweets blev ett av de TV-program som samlat mest tweets någonsin. Vackert så. Men tonen i Twitter lämnade en hel del att önska.

Vem som helst som uppträder i TV är fritt villebråd för reetweet-hungriga twittrare.

En av deltagarna, Tuomas Lustig, fick nämligen agera spottkopp i twitterdebatten. Han satt blek och anemisk tyst i sin svarta pipo under debattens första timme, och när han äntligen kom till tals mumlade han något obegripligt. Mer behövdes inte för att twitterfolket skulle flyga honom i strupen.

Mest uppmärksamhet har företagar- och TV-profilen Jari Sarasvuos tweet fått.

Under programmets lopp kröp det fram att ”pipopää” är en MS-patient som använder cannabis i medicinskt syfte och att han strax innan sändningen legat i feber och därför såg lite blek ut om nosen. I ljuset av den informationen känns tweetsen som hånade honom oskäligt brutala.

Salla Paajanen, den ena av debattledarna för Kannabisilta, säger till Ilta-Sanomata att redaktionen blev förvånad över att publiken gick med i en ”mobbningskarneval” av det här slaget. Hon jämför det hela med skolmobbning. Liknelsen är inte alls långsökt.

Det har nämligen blivit så att vem som helst som uppträder i TV är fritt villebråd för reetweet-hungriga twittrare. En #a2ilta med ett brännbart ämne är givetvis ett strålande upplägg för en vass twittrare. Men när flödet är så enormt som det var ökar risken för man vrider till det lite extra för att skilja sig ur mängden. Det gäller att sticka ut i flödet. Och fräna kommentarer föder ännu fränare kommentarer. Tonen blir lätt onödigt rå när man i hemmasoffan skjuter ner folk som man inte gillar i TV.

En påminnelse är kanske på sin plats. Man kan kanske tycka att det inte spelar så stor roll vad man skriver till sina 40 följare. Men när du går in under en hashtagg som #a2ilta finns där plötsligt tusentals potentiella läsare. Då skriver du inte längre bara för din närmaste kompiskrets. Det krävs kanske en omstridd Jari Sarasvuo med drygt 40.000 följare för att ett hat-drev skall rulla igång, men en snabb reflektion skadar inte när man sitter framför TV:n med tummen på tweet knappen och kanske ett glas rödvin i andra handen.

Så skall det också sägas att en ångerfull Jari Sarasvuo har bett ursäkt för sitt tilltag. Det skall sägas att Sarasvuo minsann också drabbades av twitterdrevet. Och det skall också sägas att om tweetsen som hånade ”pipopää” gick överstyr så gäller det samma de tweets som spydde galla över Sarasvuo. Att först skjuta ner "pipopää" och sedan Sarasvuo är dubbelmoral som heter duga.

Twitterbloggen