Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Norra hamnen-planerna visades för sent för invånarna

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 14:00.
Ylva Rancken-Lutz med torget i Ekenäs i bakgrunden.
Bildtext Ekenässällskapets nya ordförande Ylva Rancken-Lutz.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det var mycket upprörda känslor under invånarkvällen som gällde Norra hamnen i Ekenäs. Ekenässällskapets nyvalda ordförande är inte förvånad över den hätska debatten.

- Som en i publiken är jag inte förvånad över att det blev en hätsk debatt, säger Ylva Rancken-Lutz som är sociolog.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Hon har nu varit med två invånarkvällar (den tidigare i höstas) om Norra hamnen och båda diskussionerna har varit hetsiga.

- Man får som invånare komma in i ett sent skede och staden presenterar planen som en färdig produkt. Mötesdeltagarna är i underläge och därför blir diskussionen hätsk. Man känner inte heller att man är på en diskussionsnivå, utan att man måste försvara sin ståndpunkt. Om alla sedan måste försvara sina synpunkter blir det lätt så här.

Det behövs en dialog men det det blir försvar, ser Rancken-Lutz och säger också att dialogen borde föras i ett mycket tidigare skede, så fort planerna ens tar lite form.

- Tjänstemännen frågar exempelvis alltid efter om det finns flera frågor. De frågar inte efter synpunkter, åsikter, kommentarer. Men det är ju just åsikter invånarna vill komma med - i ett tidigt skede.

Hon är intresserad av stadsplaneringen och har forskat i rummet i staden, speciellt nyblivna föräldrars sociala rum och hur man kan skapa bra mötesplatser i en stadsmiljö.

- Invånare ska vara intresserade av sin stad, då bli de en otrolig resurs.

Diskussion om artikeln