Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Zink från Talvivaara i kvarstad i Karleby hamn

Från 2014
Uppdaterad 07.03.2014 17:25.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Talvivaara gruvans zink som finns i hamnen i Karleby har belagts med tillfällig kvarstad av Kajanalands tingsrätt. Det handlar om ett parti på 14 000 ton zink.
Det här skriver tidningen Keskipohjanmaa om idag.
Gruvbolaget Talvivaara Sotkamo OY hotas av böter på 8 miljoner euro om zinken säljs vidare till någon annan part än bolagets samarbetspartner, det belgiska bolaget Nyrstar Sales and Managing AG.
De båda bolagen har ett avtal sinsemellan om att Talvivaara gruvan skall leverera hela produktionen till Nyrstar och betalningen har skett i förväg skriver Keskipohjanmaa.

Nyrstar skred till åtgärder efter uppgifter i slutet av förra veckan om att det finns problem med Talvivaara Kaivososakeyhtiö OY:s och dotterbolaget Talvivaara Sotkamos betalningsförmåga.
Företagssaneringen i Talvivaara Sotkamo OY inleddes i mitten på december ifjol.

Från Talvivaara gruvans sida är kommentarerna sparsamma men bolaget kommer att skrida till åtgärder.
-Vi har ett parti zink i hamnen i Karleby och i Talvivaara finns sex miljoner ton material som väntar på brytning, säger kommersiella direktören vid Talvivaara gruvan, Pekka Erkinheimo i en kommentar till Radio Vega. Det här är som att gråta över en hink med spilld mjölk på gården när det brinner i fähuset, tillägger han.