Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnylänningar himlar sig över höga elräkningar

Från 2014
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Östnylänningar är mera medvetna om vad elen kostar än tidigare. De fjärravlästa elmätarna har fått Borgå Energis kunder att reagera.

Nu betalar de för den verkliga konsumtionen och inte på basis av en uppskattning. Det här för med sig att elräkningens summa varierar mycket mera. På vintern är räkningen högre, men lägre på sommaren.

Borgå Energi har fått många samtal från upprörda kunder som har reagerat på en stor elräkning vintertid.

Bra att bli medveten

Benny Broman som är chef för elhandeln vid Borgå Energi anser att det är en bra utveckling att kunderna nu ser hur stor deras förbrukning är. På det här sättet reagerar folk och många jobbar mera aktivt för att få ner elräkningen.

Bildtext Benny Broman ser fördelar med fjärravläsare
Bild: Yle/Carmela Walder

Via Borgå Energis webbplats kan var och en själv följa med sin elkonsumtion timme för timme. Det går också att se hur utetemperaturen inverkar på elkonsumtionen. Folk analyserar läget och märker till exempel vilka elapparater som drar mycket ström.

Få konkurrensutsätter

Borgåbor tycker att elekticiteten är dyr, men få ser någon nytta i att konkurrensutsätta elbolag.

- Överföringsavgiften är ändå den samma, säger en Borgåbo.

Benny Broman vid Borgå Energi säger att det för en prismedveten kund kan löna sig att konkurrensutsätta och pröva olika alternativ, Det går att få ner priset, säger han, men tillägger att räkningen också kan bli mycket större om elpriset snabbt stiger för en kund som köper el till marknadspris.

Elbolagen har olika alternativ för olika typer av kunder. Det finns toidbundna kontrakt, elpriser som förändras varje kvartal och mera stabila lösningar.