Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön förhandlar denna vecka om Tyska holmens bro

Från 2014
Uppdaterad 12.03.2014 09:01.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kimitoöns kommun ska den här veckan förhandla med FN-steels konkursbo om möjligheterna att bygga en ny bro till Tyska holmen i Dalsbruk.

- Både väg- och broplan är redan långt på väg, förklarar Kimitoöns infrachef Roger Hakalax, men för att komma åt att bygga bron måste kommunen antingen komma överens med FN-steels konkursbo om att köpa eller arrendera området som behövs för den nya bron eller vänta på att detaljplanen blir klar och sedan lösa in vägområdet.

Bland annat Martti Murto krävde tidigare i veckan att kommunen genast åtgärdar den nuvarande bron till Tyska holmen. Enligt Murto är den i så dåligt skick att den inte borde användas. Han tror inte heller att den kommer att hålla tills en nya bro byggts. Problemet är ändå att den gamla bron ägs av FN-steels konkursbo och kommunen kan inte utan vidare reparera egendom som inte tillhör kommunen.

FN-steels konkursförvaltare Hannu Ylönen säger i alla fall att konkursboet gärna avstår från den gamla bron.
-Vi är än så länge ägare till bron men hoppas att den får en ny ägare inom kort, säger Ylönen till Yle Åboland på måndagen.

Roger Hakalax tror att både den gamla och nya bron kommer att diskuteras på mötet nästa vecka. I första hand är det ändå vägområdet för den nya bron som kommunen är intresserad av.

Hakalax vill inte ta ställning till den gamla brons skick.

Kritiken haglar över Tyska holmens bro i Dalsbruk

Artikeln har uppdaterats måndagen den 10 mars.