Politisk tvist leder knappast till gasbrist
Ryssland har hotat att stänga gastillförseln till Ukraina - om inte Ukraina betalar sina obetalda gasräkningar på en och en halv miljard euro. Men det skulle inte bara Ukraina lida av. Tvisten mellan Ryssland och Ukraina lyfter nu upp gammalt groll till ytan.
Rysslands statliga gasbolag Gazprom har i flera år beskyllt Ukraina för att ha stulit gas. Om de inte får betalt för gasen hotar de nu att begränsa gastillförseln. Det skulle påverka de många europeiska länder som får sin naturgas via ledningen som går genom Ukraina.
Professor Markku Kivinen, expert på rysk politik, tror ändå inte att det kan gå så illa som 2006 och 2009 då Ryssland stängde gaskranarna.
- I princip är det möjligt, men energivapen kan inte användas ofta. Till exempel under kriget i Georgien påverkades inte gasexporten alls.
Kivinen tror däremot att gaspriset påverkas. Ukraina har tidigare fått köpa gas av Ryssland till rabatterat pris, men nu lär gaspriset stiga.
Europa mindre utsatt än tidigare
Länge var Europa beroende av rysk gastillförsel via den ukrainska gasledningen. Nu finns både östersjöledningen Nordstream och planer på nya ledningar.
- Dessutom har de europeiska länderna förstått att de bör utveckla andra former av energi för att minska beroendet av rysk naturgas. Därför är det inte troligt att Ukraina utnyttjar sin position som portvakt och stoppar gastillförseln till Europa, säger Kivinen.
I det här avseendet är Ukraina lite svagare. Nordstream ger Ryssland fler möjligheter. Att använda energin som vapen skulle förvärra situationen för såväl köpare som säljare. Energiexporten står för två tredjedelar av Rysslands budget.
- Det är en nyckelfråga för Ryssland att ha en fungerande energiexport, säger professor Markku Kivinen.