Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationer för och emot Putin i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:22.
Bildtext Pro-ukraina demonstranter demonstrerade på söndagen i Sevastopol.

Tiotusentals personer demonstrerade under söndagen både för och emot Ryssland i Ukraina. I Sevastopol i Krim drabbade demonstranterna från de olika sidorna samman. President Vladimir Putin fortsätter hävda att Ryssland inte gör något fel som ockuperat stora delar av Krim.

Nyhetsbyrån Reuters beskriver hur ryskvänliga aktivister sparkade och slog de ukrainska demonstranterna. Nyhetsbyrån AFP uppger att kring hundra rysksinnade demonstranter angrep cirka 20 personer under en marsch.

Tiotusentals personer demonstrerade också i Krims huvudstad Simferopol, också här ordnades marscher såväl för som emot Ryssland.

Också i Ukrainas huvudstad Kiev samlades tiotusentals personer på Majdan. I Kiev var budskapet att Ukraina är och ska förbli självständigt.

Jatsenjuk träffar Obama

Ryska soldater har nu kontroll över en ukrainsk gränspostering i västra Krim. Övertagandet ska ha skett utan våldsamheter. Ryssland sägs nu ha kontroll över 11 gränsposteringar i Krim.

Nyhetsbyrån Itar-Tass rapporterar samtidigt att de ukrainska gränsmyndigheterna intensifierat övervakningen av folks rörelser över gränsen till Ukraina. På lördagen ska 513 ryssar ha stoppats på väg in i Ukraina.

På söndagen började flera ryska tv-kanaler sända program på Krim. De ryska kanalerna utnyttjar sådana frekvenser som tidigare använts av ukrainska tv-kanaler. De ukrainska kanalerna slutade sända på söndagsmorgonen.

Myndigheterna på Krim har inte ännu kommenterat saken.

Rysslands president Vladimir Putin försvarade på söndagen Rysslands Krimpolitik i telefonsamtal med den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den brittiska premiärministern David Cameron.

Enligt Putin följer den lokala administrationens beslut i Krim internationell rätt. Administrationen har meddelat att Krim är en del av Ryssland och om en vecka hålls en folkomröstning.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk ska i veckan träffa bland annat president Barack Obama i USA för att diskutera läget på Krim. Vita huset uppger att mötet är ett sätt för USA att visa sitt stöd för det ukrainska folket.

Beväpnade män ockuperar flygplats

En grupp beväpnade män vars nationalitet är okänd tog på söndagen kontroll över en flygplats som används av militären i Krim. Det uppger en talesman för försvarsministeriet.

Gruppen består av kring 80 beväpnade män och 50 civila personer. De blockerade ingången till flygplatsen nära staden Saky och vaktar också landningsbanonrna med maskingevär.

De civila är utrustade med påkar och käppar.

Läs också: Ryssland tog över gränspostering