Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Öl från knivfabriken

Från 2014
Uppdaterad 11.03.2014 10:47.
Jari Leinonen
Bild: Yle / Jonas Sundström

Utifrån ser den gamla knivfabriken i Fiskars en aning sliten ut, men inne är allt rent och fint. Än så länge är det endast en halvtom fabrikshall, men snart är ölbryggeriet i full gång. Just då jag anländer är Jari Leinonen, som driver enmansbryggieriet Rekolan Panimo, mycket upptagen med att emot tomma ölflaskor.

Programmet är inte längre tillgängligt

Lyckligtvis inser Leinonen värdet i att tala med en journalist. Han tar en paus och bjuder på ett eget öl, men jag avböjer vänligt. Jag pekar ut mot gården där Yle-bilen väntar. Varför flyttade du till Fiskars?

- Jag gillar hantverkskulturen här och ölbryggeri är ju ett hantverk. Främst har jag varit här på semester. Dessutom blev vårt bryggeri i Mäntsälä för litet, så jag sökte något större.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Leinonen, som själv flyttat till Fiskars bara några hundra meter från knivfabriken, har tidigare deltagit i Slow Food-marknader i Fiskars. Därifrån är han också bekant med lokala restauranger och producenter.

- Jag har diskuterat samarbete med några krögare. Just precis talade jag också med lokala bönder som odlar korn. Det skulle vara fint att få riktigt lokalt korn.

Slow beer

Ännu finns det inte en slow beer-rörelse, men Leinonen menar att hans produkter är slow food.

- Till stora delar följer mikrobryggerier samma principer. Inga processer är försnabbade, vi tar inga genvägar. Vi använder riktigt malt, riktigt humle. Processen från att vi börjar brygga till ett färdigt öl är åtminstone en månad, så det är verkligen slow beer.

Bra att ha drömmar, men mäsk?

Medan andra drömmer om miljonvinster på lotto och fred i Ukraina har Leinonen en dröm, som för en utomstående ter sig obetydlig. Han vill sälja mäsk.

- Det blir en hel del mäsk, så om det finns bra bagerier här så skulle man kunna samarbeta och göra mäskbröd.

Alkoholbyråkrati

Medan vi sitter och diskuterar mikrobryggerier passar Leinonen på att ge en känga åt beslutsfattarna i landet.

- Det är mycket byråkrati. Jag får inte sälja öl direkt från bryggeriet utan måste öppna en liten butik invid det och ansöka om lov. Det försvårar vardagen för riktigt små bryggerier. Samtidigt i andra europeiska länder går det att sälja direkt från bryggeriet.

Får Fiskars eget öl?

Leinonens ögon tindrar av iver. Efter två tuffa år som bryggare är hans företag fortfarande vid liv och nu kan han brygga mera i och med större produktionskapacitet. Äntligen kommer vi till den viktiga frågan. Kommer Fiskars att få ett eget öl?

- Jag tror inte det blir ett öl som heter Fiskars. Men jag har planer på att brygga ett jubileumsöl. Det blir kanske ett bruksöl, säger Leinonen lite kryptiskt.

På lördag och söndag (15-16.3) ordnas en vårmarknad i Fiskars.