Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Informationsbrist ger hätska invånardebatter"

Från 2014
Uppdaterad 10.03.2014 14:27.
Lili-Ann Junell Kousa, Kaj Lindholm
Bild: Yle / Jonas Sundström

Informationsbrist och spel bakom kulisserna ledde till starka känslor och hätska diskussioner på invånardebatten om Norra hamnen. Det tror måndagssnackarna Lili-Ann Kousa och Kaj Lindholm. Måndagssnacket den 10 mars tar också upp konflikten mellan Muurainen och Fiskarsbolaget, det nya äldreboendet i Karis och företagarstrategier i Raseborg.

Måndagssnackarna är rörande överens i de flesta frågor.

Spel bakom kulisserna och ris åt inaktiva politiker

För att en invånardebatt ska bli lyckad krävs att medborgarna informeras om ämnet som ska behandlas i god tid samt att ordföranden för debatten sköter sitt jobb. Det var inte fallet vid den hätska debatten om Norra hamnen konstaterar Kaj Lindholm och Lili-Ann Kousa. Lindholm ger dessutom inaktiva politiker en känga.
- Till en sådan här debatt samlas främst motståndare och då blir det ett visst klimat under diskussionen. Om det är tjänstemän som finns på plats så måste man komma ihåg att de gör sitt arbete. Om det inte finns politiker på plats är det att beklaga, tycker jag. Man borde ha båda där. Både de som fattar besluten och de som bereder besluten.

Lili-Ann Kousa kommenterar att folk kommer med negativa attityder till en diskussion just på grund av informationsbrist.
- När det finns så mycket känslor i människor och många är rädda blir människor primitiva och då blir diskussionerna hätska.

Tummen upp för ett stort komplex för åldringar i Karis centrum
Långvårdsavdelningarna ska stängas i sin nuvarande form och vården ska fokusera bort från mediciner och i stället fokusera på klienternas egentliga behov.
Planerna på ett stort äldreboende i Karis är absolut lyckat och jag önskar lycka till är Kousas spontana kommentar om äldreboendet.
- Det är jätte strålande. Komplexet planeras nära hälsocentralen. Det är är exakt så som det borde ha gjorts för länge sedan.

Det måndagssnackarna är förundrade över är ett uttalande av grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten.
- Något som stör mig är att grundtrygghetens ordförande undslapp sig ett väldigt olycksaligt uttryck då han kallade det här för åldringsgetto. Så får man inte göra. Det här är en miss som han skulle kunna reparera.

Lindholm håller med och kallar uttalandet för ett fatalt misstag.

"Företagarna och staden måste lära sig att kommunicera"
Företagsföreningar vill förbättra kommunikationen mellan företagarna och staden Raseborg genom att arbeta fram ett näringspolitiskt program. I den här frågan understryker våra måndagssnackare vikten att få något konkret till stånd.
- Det är bra att initiativet tas av företagarna. Då minimerar vi risken att vi får en massa vackra ord och istället konkreta åtgärder, säger Lindholm.

Måndagsnacket avslutar sin diskussion med att konstatera att Olli Muurainen borde ta sitt förnuft till fånga i fråga om konflikten med Fiskarsbolaget.
- Han är en pojke i en sandlåda tycker Kousa.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Effektivera!

Diskussion om artikeln