Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Återutgivna Fantasia säljer bättre än 1975

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Omslaget till Fantasias album från år 1975
Bildtext Omslaget till Fantasias album från år 1975

Fantasia från Jakobstad vann finländska mästerskapet i rock, Rock-SM med sin progressiva musik för drygt 40 år sen och fick därmed ett skivkontrakt. För några år sen beslöt skivbolaget Hi-hat Records att återutge ut skivan från 1975 på vinyl och efterfrågan idag har varit större än då.

För Hannu Lindblom, som har sålt skivor i sin butik ända sen vinyltiden, var det närmast overkligt att plötsligt hålla i Fantasias skiva som LP på nytt. Den var visserligen återutgiven på CD redan tidigare, men det är i det här formatet som skivomslaget kommer till sin rätt.

Fantasia - proge från Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tycker väldigt mycket om den här målningen av signaturen Raz som användes på omslaget, säger Hannu som är gitarrist och sångare i Fantasia.

Fast rötterna går tillbaka längre än det tidiga 70-talet, Det var redan 1967 som Hannu drog igång St. Marcus Blues Band, det band som fortfarande är verksamt.
Men från att ha varit ett renodlat bluesrockband kom det nya influenser från band som Yes och Genesis. Musiken blev mer avancerad och experimentell och man beslöt att byta namn till ett mera passande.

Inte alla i STMBB var överens om den nya inriktningen så det ledde till en del medlemsbyten. Kvar stannade Hannu och trummisen Karl-Erik ”Kallu” Rönngård. Nya medlemmar blev basisten Harri Piha, som hade spelat i vasabandet S.P. Insect, och Roul Helantie på keyoards, fiol och gitarr.

Slutet för bandet kom då punken hade slagit igenom i slutet av 70-talet och skivbolaget inte mera ville ge ut skivor med progressiv rock.

- Det var Pelle Miljoona och dom andra som knäckte oss säger Hannu med ett skratt.

Men Fantasia hade material för en ny skiva och de där låtarna är fortfarande bra, menar Hannu. För några år sen spelade de dem live under Jakobs dagar och det gav mersmak.

- Det är mycket möjligt att vi kommer att spela in dem ännu, säger Hannu. Det blir i så fall med den sista sammansättningen av Fantasia, innan vi splittrades 1979.

Förutom Hannu Lindblom spelade då Thomas Lindström trummor, Hannu Pirttimaa bas, Pekka Juslin gitarr och Ronnie Ehrs keyboards.

Läs mera om Fantasias historia på St. Marcus Bluesbands webbplats.