Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fotboll måste inte alltid vara på liv eller död

Från 2014
Uppdaterad 20.03.2014 17:50.
Bildtext I Finland är den här hobbysatsningen för 12-13-åringar i Åbo unik i sitt slag.

Alla som vill ska kunna spela fotboll och man måste inte träna fyra till fem gånger i veckan. Det är temat när knatteligan i Åbo till hösten inleder en unik satsning där man vill ge alla 12-13-åringar chansen att spela fotboll på ren hobbynivå.

Huvudsyftet med den här satsningen är att så många som möjligt ska kunna fortsätta att spela fotboll. Åbo Uniteds ordförande Pia Kallio är en av dem som tror på den här idén och hon hoppas på att projektet helt enkelt ska leda till att fler behåller intresset och gnistan för fotbollen, utan att direkt behöva ta steget till att börja träna flera gånger i veckan.

- Det här något som man har tänkt på i flera år. För när knatteligan slutar är det ju väldigt många som slutar att spela. Det här "drop out-fenomenet" är något man har velat ta fasta på och försöka att minska på, så det här är en satsning som är direkt riktad på det.

- Det handlar om att försöka locka alla som kanske inte vill gå med i en förening och satsa hårt på fotboll, utan som i stället kanske bara vill spela med sina kompisar en till två gånger i veckan. Och i höst kommer man ha möjlighet att göra det under knatteligans vingar ytterligare ett år framåt.

Elitsatsning i fotboll i väldigt tidig ålder är ju annars ett vanligt fenomen runt om i Europa. Åbo Uniteds ordförande menar att det nödvändigtvis inte behöver vara på det sättet.

- Du måste ju inte behöva välja en sport när du är 5 eller 6 år gammal, utan det kan i stället hända att du "först" när du är 12 eller 13 märker att du vill satsa på en viss sport och jag tycker inte att det är för sent då.

"Hoppas på en riksomfattande satsning"

I Finland är den här hobbysatsningen i Åbo unik i sitt slag och Pia Kallio håller nu tummarna för att idén ska spridas över hela landet.

- Om man på lång sikt vill ha stora framgångar i Finland och utomlands behövs det ju en ganska stor volym och då önskar man ju att så många som möjligt ska syssla med fotboll. Så jag hoppas på att även andra föreningar plockar upp den här tanken, så att vi får en riksomfattande satsning och givetvis samtidigt fler som fortsätter med fotboll.

- Den största fördelen med här, något som också är min eviga käpphäst, är att alla ska kunna syssla med fotboll, vare sig om du vill satsa mer eller mindre. För det ska finnas möjlighet att spela fotboll och ha det som hobby även om du inte vill satsa fullt ut.

Det här är inte bara ett sätt att minska på antalet som slutar med fotbollen, det är dessutom ett billigt alternativ, eftersom det enligt Pia Kallio endast kommer att röra sig om en kostnad på 250-300 euro per säsong och spelare.

Projektet drar alltså i gång i höst och Pia Kallio hoppas på att även flickor framöver ska kunna ges samma möjlighet till att fortsätta spela fotboll under sådana här mer lättsamma former, då höstens satsning enbart är för pojkar.