Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Romska kvinnor tvättade kläder i simhall - fick portförbud?

Från 2014
Uppdaterad 10.03.2014 14:57.
Simning
Bildtext Romska kvinnor som blev uppläxade i Dickursby simhall väcker debatt.
Bild: YLE

Episoden om de tre romska kvinnorna som blev uppläxade för att de tvättade och rakade sig i Dickursby simhall har väckt reaktioner. På Vanda stad kommenterar man inte det enskilda fallet, men säger att man ibland måste säga till strängare ifall människor gång på gång bryter mot ordningsreglerna.

Det var i söndags som kvinnorna, som antas vara östeuropeiska romer, på ett nedvärderande sätt blev tillsagda av personalen.

Enligt Helsingforspolitikern Veronika Honkasalos Facebookstatus (VF) ingrep personalen två gånger. Först skrek kassakvinnan att det är förbjudet att använda engångshyvlar. Kvinnorna fortsatte att tvätta sig och tvättade även kläder med tvål i duschrummet. Då rev kassakvinnan bort kläderna och sa att man inte tvättar kläder i duschrummet. Hon lär också ha sagt att de tre kvinnorna inte längre är välkomna till simhallen.

Kommenterar inte fallet

Personalen i Dickursby simhall vill inte kommentera fallet.

- Jag har först nu fått reda på det här, eftersom medierna tagit kontakt med mig och jag har inte hunnit prata med personalen. Jag anser att det är väldigt konstigt att ett inlägg på Facebook får igång medierna, säger Jaakko Haapala som arbetar i Dickursby simhall argt.

Idrottsdirektör Veli-Matti Kallislahti på Vanda stad är också förbryllad över uppmärksamheten.

- Det är normalt att sådant här händer i huvudstadsregionens simhallar, inte varje dag, men då och då. Inte kan man säga att det här är något rasistiskt. Vi vet inte ens om det är romer det är frågan om, säger han.

Hur ska man då behandla människor som bryter mot ordningsreglerna i simhallar?

- Man säger till vänligt. Men händer det gång på gång, så är det klart att man i något skede måste bli strängare.

Har alltså de här kvinnorna förr brutit mot ordningsreglerna?

- Det vet jag inte, men jag pratar nu på ett allmänt plan.

Enligt Honkasalo behandlades romerna på ett väldigt nedvärderande sätt, som att de inte hade något människovärde. Förtjänar någon en sådan behandling?

- Jag kan inte kommentera det här enskilda fallet.

Men på ett allmänt plan då?

- Vi strävar efter att alltid säga till vänligt.

Det här inlägget har fått mycket uppmärksamhet. Hur kommer du som idrottsdirektör att ingripa?

- Jag ska prata med personalen och så ska vi diskutera hur sådana här saker borde behandlas. Som jag har förstått så handlar det här om ett Facebookinlägg. Om statusar på Facebook är nyheter hos er nuförtiden, så måste vi fundera hur vi ska hantera det här i framtiden.