Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Christoffer Gröhn: Inte skvaller att granska skattepengar

Från 2014

Granskningen av Helsingfors stads kostnader för Mipim-mässan i Cannes har väckt en del kommentarer. Många frågar sig varför det här görs och kallar artikeln för skvallerjournalistik och dravel. Stadens deltagande på dylika mässor väcker ändå många frågor och bör både granskas och diskuteras.

I morse då kommentarerna började rulla in på granskningen av stadens kostnader för Mipim blev jag fundersam. Kommentar efter kommentar tog fasta på att det här inte är värt att uppmärksammas och att det är fråga om skvallerjournalistik. Är det verkligen så att skattebetalarna inte vill veta vad de allmänna medlen går till?

Idén till granskningen kom i höstas då SVT:s Uppdrag granskning visade på spriträkningar och oklara kvitton från fastighetsmässan i Cannes. I Sverige gällde det Staffanstorp och Göteborg. Att Helsingfors också deltar på mässan var bekant från förr men vad mässan handlar om visste jag inte. Och här kommer den första poängen.

Det verkar som om mässan är okänd för både allmänheten och politikerna. Därmed kan tjänstemännen utan större uppmärksamhet resa till Cannes varje år i mars utan några krav från hemmafronten att mässa ska ge någonting tillbaka. Bara av den anledningen fyller granskningen sin funktion.

Den andra poängen är stadens program på mässan. I en monter förevisas olika områden av Helsingfors och efter programmet bjuder staden på champagne och vin. Att bjuda på alkohol verkar höra till mässan men ger också lätt bilden av nöjesresa. Bilden blir ännu suddigare av att stadens näringslivschef inte vet vad räkningen på 25 flaskor vin som kallas "fastighetsfrukost" handlar om. Då jag intervjuade henne verkade hon bli helt ställd trots att hon var medveten om frågorna på förhand. Det gav inte ett särskilt proffsigt intryck när det gäller att kontrollera kostnaderna. Också i övrigt var det svårt att få svar på exakt vad olika utgiftsposter handlar om fastän staden föredömligt utan fördröjning gav ut den information jag begärde.

Den tredje poängen är det som stadens tjänstemän bjuds på under mässan. Uppgiften framkom av en slump då gratis måltider kan påverka utbetalning av dagpenning. Biträdande stadsdirektör Hannu Penttilä ser inga problem med att han äter luncher eller middagar som betalas av byggbolag, vilket är märkligt då han samtidigt är den högsta tjänstemannen med ansvar för stadsplanering och investeringar inom fastighetsbranschen i Helsingfors.

Den fjärde och sista poängen är resultaten av att delta i mässan. Det är nämligen inte alldeles glasklart vad staden fått av att resa till Cannes. Mer om resultaten av mässbesöken rapporterar Yle Huvudstadsregionen i morgon.