Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hans on the Bass väntar på pengar från Moon River

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Bildtext Hans on the Bass har 2000 euro innestående

Hans on the Bass har fortfarande inte fått pengar för sin spelning på Moon River i Borgå i augusti i fjol. Moon River går också under namnet Konstens natt i Borgå.

Klaus Suhonen som är förgrundsgestalt för Hans on the Bass säger att bandet har 2000 euro innestående. Musikerna i bandet har länge förgäves frågat efter sina pengar. Klaus Suhonen säger att han har tagit kontakt med Jari Kivimäki som arrangerade spelningen. Kivimäki svarar Suhonen att han inte har ansvar för betalningarna - det har Lauri Mannermaa från Produs Oy. Efter x antal kontaktförsök har Hans on the Bass fortfarande inte fått sina pengar.

Det som fick Klaus Suhonen att träda ut i offentligheten och skriva om obetalda räkningar är att Moon River har startat planeringen för årets festival. Moon River går ut på sociala medier med information om en tillställning för intresserade artister. Klaus Suhonen har hotat att närvara på tillställningen för att öppet berätta för andra artister om betalningsproblemen.

Jari Kivimäki avsäger sig allt ansvar för obetalda räkningar också då Yle Östnyland ringer upp. Kivimäki säger sig endast ha skött tekniken. Han hänvisar till Lauri Mannermaa.

Produs har ekonomiska problem

Lauri Mannermaa beklagar det skedda och erkänner att gaget fortfarande är obetalat. Han säger att Produs som skulle sköta betalningen har varit i ekonomiskt trångmål. Mannermaa säger att han har tagit över Produs och att betalningen kommer om inte i morgon, så inom två veckor. Han dementerar att andra artister skulle ha blivit utan sina pengar.

Mannermaa säger att Moon River har bildat ett eget bolag som ska sköta om marknadsföring och betalningar för att motsvarande inte ska upprepa sig.

Han förklarar att det är viktigt att komma i gång med årets festival, trots att en räkning för fjolåret är obetalad. Det är viktigt för artister att kunna planera i tid och viktigt att få marknadsföringen i gång så fort som möjligt.

Andra oklarheter med pengar

Det finns också andra oklarheter med betalningarna i fjol. Hanna Lönnroos uppträdde på Café Rongo. Kaféet betalade Moon River 400 euro för hennes uppträdande i tron att pengarna gick till Hanna Lönnroos. Hanna Lönnroos å sin sida hade blivit tillfrågad att uppträda gratis. Lauri Mannermaa förklarar att pengarna gick till marknadsföring, inte till artisten.

Klaus Suhonen från Hans on the Bass, marknadsföringsspecialist till sitt yrke, förstår inte alls resonemanget. Suhonen säger att Moon River marknadsfördes uselt och tillägger att marknadsföring via webben och pressen är gratis.

Moon River förväxlas ofta med Movies by the River. Det här är två olika evenemang. Moon River är Konstens natt och Movies by the River en filmfestival.