Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krim grundar egen armé

Från 2014
Uppdaterad 10.03.2014 21:45.
Demonstration i Moskva till stöd för folkomröstning på Krim
Bildtext Demonstration i Moskva till stöd för folkomröstningen på Krim.

Det autonoma området Krim ska få en egen armé, meddelade lokalregeringens premiärminister Serhij Aksionov på måndagen enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Arméns uppgift är att skydda medborgarna från olagliga beväpnade grupper. Den kommer till en början att lyda under Aksionov själv, sade han.

Om man i söndagens folkomröstning besluter att Krim blir ryskt kan armén även flyttas över under ryskt befäl, sade han vidare.

Nato meddelade på måndagen att man inleder spaningsflygningar över Östeuropa vid Ukrainas gräns för att bättre övervaka läget i Ukraina.
Beslutet om spaningsflygningar med AWACS-plan fattades av Natoambassadörerna på ett möte i Bryssel.

Samtidigt fortsatte demonstrationerna i Moskva till stöd för det ryska agerandet på Krim och folkomröstningen om Krims anslutning till Ryssland som enligt Krimparlamentets planer ska hållas på söndag.

Den ryska nyhetsbyrån RIA rapporterade på måndagen att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE inbjudits till Krim för att övervaka söndagens folkomröstning där. Inbjudan sades ha framförts av lokalparlamentet på Krim.

En taleskvinna för OSSE vid högkvarteret i Wien sade dock att Krim inte kan bjuda in observatörer eftersom Krim inte är en stat.

Taleskvinnan sade samtidigt att Ukraina inte skickat någon inbjudan och att OSSE respekterar Ukrainas territoriella integritet och suveränitet till fullo.

OSSE:s observatörer har den senaste veckan försökt komma in till det ryskkontrollerade Krim utan att lyckas. Observatörerna har även hotats.