Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ulfis kolumn - En skåning i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 24.03.2014 22:53.
Ulf Persson
Bildtext Ulf Persson
Bild: Yle_Johansson

Vad gör du här? Varför har du flyttat till Finland? Vad gör en skåning i Helsingfors? Var är hemma för dig?

Det händer rätt ofta att folk ställer de här frågorna. Som nu inte det var nog, så händer det då och då att jag ställer frågorna själv. Till mig själv. Det gör ju inte saken lättare.
Härom dagen var det dags igen. Jag fick frågan. När jag får frågan gäller det att snabbt bestämma sig. Kort svar eller långt svar? Det korta, riktigt korta, svaret, är – jag har en finsk fru.

Ibland räcker det. Problemet med det det svaret är att det inte är sanningen, jo det är det, jag har en finsk fru men det är absolut inte svar på frågan. Det var nämligen min idé att vi skulle flytta hit. Inte min frus – min!
Man kan också ge ett humoristiskt matematiskt svar, och det tillgriper jag när jag vill skoja bort hela saken. Då säger jag att jag bott 33 år i Malmö och sen 33 år i Trelleborg, och nu ska jag bo 33 år i Helsingfors. Sen blir det utvärdering, så får vi se var det var trevligast.

Vill jag vara allvarlig, och det händer ibland, ger jag ett korrekt svar. Då säger jag att jag – precis som Obama – ville ha förändring. Något annorlunda. Något som gör att man inte går i mental träda, fast man nått pensionsåldern. En utmaning för en senior som går utanpå korsord och sudoku. Där har vi det! Det är sanningen. Flytten som ett behov, inte ett måste.
Och nu är jag här mitt i den finska vardagen sedan nästan tre år tillbaka. Och jag trivs!

Var är då hemma? Brukar säga att hemma är var min elektriska tandborste är. Just nu är den här. I Helsingfors. I Finland.

Hälsningar
Ulfi

Mera Ulf på bloggen ulf perssons blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan