Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antikhandlarens hem är en själsbild av honom själv

Från 2014
Uppdaterad 11.03.2014 13:00.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

En äkta, gammaldags handelsman från Karleby firar 30 år i antikbranschen i år. Det är allmoge-experten, levnadskonstnären och tvättäkta Karlebybon Raul Pohjonen.

- Jag säljer fast krokig spik om det finns marginal, säger han och skrattar. Jag har handlat hela mitt liv, jag var 12 då jag köpte en spinnrock av granngubben då de sålde huset. Det var min första affär.

Nuförtiden reser han runt i och handlar och säljer i Österbotten. Han älskar att få se sällsynta möbler, glas och porslin.

Antikhandlare Raul Pohjonen i Karleby

Programmet är inte längre tillgängligt

Sitt hem beskriver han som en själsbild av honom själv. Där trängs bilder av sista Ryska tsaren med ett golvur från mormors hem i Nykarleby, en snedklaff från 1700-talets slut och en kaptenstavla från barkskeppet Oden.

Tavlan kallar han en pärla och en höjdpunkt.
- Kaptenstavlorna är ultra sällsynta!

Antikhandlare Raul Pohjonen i Karleby del 2

Programmet är inte längre tillgängligt

Skulle du kunna sälja den?
- Då det blir pärlor, alltså ytterst fina antikviteter så väljer man nog vem som får köpa dem. För vi har lite ansvar också, de får inte hamna var som helst.

Sådana saker säljs bara åt personer som förstår att uppskatta dem.

Tsaren i uthus i Pörtom

Pohjonen säger att antikbranschen förändras mycket i och med möjligheten att köpa via nätet. Själv vill han helst ta på sakerna och förhandla om pris på plats. Han är speciellt glad i allmoge och kan inte förstå varför ingen vill fina broderade tavlor med glittrig text från den tiden.

- Det är ju helt galet. Skulle jag vara president skulle alla måste ha en sån på väggen, skämtar Pohjonen på halvt allvar.

I sitt lager har Pohjonen ett skåp med en rysk dubbelörn. De var populära efter att tsaren besökte Österbotten år 1819. Sen när han blev mindre populär målade man över örnen och slängde ut bilder av tsaren och tsarinnan.

Pohjonen räddade bilder på Nikolaj och hans tsarinna från ett uthus i Pörtom. Nu hänger de på väggen i köket.