Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tips på proffsiga fotbollsböcker

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Fotbollsböcker
Bildtext Tips på bra fotbollsböcker.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Hur är en bra bok som handlar om fotboll? Jag tycker att en bra bok som handlar om fotboll ska vara en som man ska kunna leva sig in i så att man inte kan sluta läsa den och kunna förstå vad författaren berättar om.

Kulturtimmens praoelev Jon Hägerfelth tipsar om sina favoriter:

Zlatans självbiografi, en klar favorit!

Min favoritfotbollsbok heter Jag är Zlatan Ibrahimovic, som de flesta fotbollsintresserade läsare nog borde känna till. Den handlar om Zlatans liv, hur han hade en svår uppväxt och hatet från alla föräldrar när han spelade i knattelag och i andra klubbar som barn/ungdom.

Han berättar hur han fick sitt första kontrakt med Malmö FF som tonåring och hur han storspelade sig till ett kontrakt med Ajax i Holland, och därifrån vidare upp i större och större klubbar.

Han berättar om sina motgångar och skador och hur svårt han hade det. Författaren, David Lagercrantz, har skrivit boken så att det känns som att Zlatan själv står framför en och talar om för en allt det här.

Negativa ord kan få en stor betydelse

Som Zlatan… Fast bättre är en bok som berättar om Simons stora dröm att bli bättre än Zlatan, han vill bli världens bästa fotbollsspelare.

Han söker till Malmös idrottsgymnasium och blir antagen, men efter deras första träning kommer tränaren fram till honom och säger att han är väldigt bra, men att han skulle kunna röra sig snabbare och bättre om han gick ned några kilon.

Simon tar åt sig av det och tror att han måste gå ner kilo efter kilo, och han blir bara smalare och smalare, allt han äter spyr han upp på WC:n efteråt och han börjar ta piller som gör att han orkar mera och inte känner hunger.

Han går till skolläkaren många gånger och skolläkaren säger att han måste börja äta så att han orkar med allt, men han struntar i det och fortsätter sin ”bantning”.

Han spelar bättre och bättre, men plötsligt mitt under en match så hugger det till i bröstet och han blir liggande kvar på gräsmattan, de första som springer fram till honom är hans pappa och skolläkaren som själv varit med om ätstörningar som ungdom och vet vad det handlar om, liv och död.

Simon förs omedelbart till sjukhus och blir sen förd till et ätstörningscenter där han måste lära sig att börja äta på nytt, det tar tid men till slut så börjar han äta igen.

Boken baserar sig på författaren Niclas Christoffers egna erfarenheter av ätstörningar som yngre.

Känslan av att nästan spela på San Siro

En annan bra självbiografi är t.ex. I skuggan av San Siro, som handlar om Martin Bengtssons dröm om att bli fotbollsproffs i Italien. När han redan som grundskolebarn började ta med bollen till skolan för att träna på rasterna och hur han lade upp ett schema för varje dag ända fram tills han skulle vara klar för Italien.

Hans föräldrar tyckte förstås att han tränade alldeles för mycket men det brydde han sig inte om. När han senare som 15-åring blev uttagen till ett läger där tränare utsåg vem som skulle få vara med i landslaget misslyckades han och började direkt tro att drömmen var över och att han aldrig skulle bli proffs i Italien.

Som 18-åring fick han en agent som direkt fick kontakt med Italienska proffsklubben Internazionale och ett tag senare åkte han dit på träningsläger och blev antagen till deras ungdomsakademi. Alla spelare som gick i ungdomsakademin bodde på Interello, som var ett hus med små rum som man oftast delade med någon annan.

I Martins kontrakt hade man lovat det ena och det andra, bl.a. bra utbildning och att han skulle få lära sig italienska ordentligt, men ingenting blev verklighet. Han tränade och tränade, och blev bara mer och mer deprimerad, tills han slutligen beslöt sig för att han ville dö, och skar sig i armen. Senare vaknade han upp på sjukhus, fortsatte med fotbollen i Sverige men fann aldrig glädjen i fotbollen igen.

En flytt som förändrar livet

Den sista jag vill berätta om är Bengt-Åke Cras serie om den unga lovande fotbollsspelaren David Linders liv, det är en hittills femdelad serie, men författaren har berättat att han för tillfället letar efter ett förlag som kan ge ut den sjätte boken i serien.

Böckerna handlar om hur David börjar i Ekuddens BK i Stockholm och hans stora dröm som är att börja spela för Hammarby BK. När han vinner en cupfinal med Ekuddens BK tror han att drömmen håller på att bli sann när han blir erbjuden ett kontrakt med Hammarbys ungdomsakademi, men hans mamma och pappa har grälat ett tag nu och bestämmer sig för att flytta bort från Stockholm till lilla Malmhammar.

Just då trodde David att hans dröm aldrig skulle komma att gå i uppfyllelse: han börjar spela i Malmens IK som är ett bottenlag i division 3 och han börjar jobba på parkförvaltningen som ett sommarjobb - men sedan får Malmens IK:s tränare Curre Wennmann en hjärtattack, och avlider senare, medan David och Malmens IK stiger i serien hela tiden, eftersom det har börjat gå bra för dem nu.

David blir erbjuden ett heltidsjobb med full utbildning på parkförvaltningen medan hans mamma tar hand om några av Malmens IK:s utländska spelare eftersom hon har ett litet pensionat/hotell, där hon får pengar från klubben. Nu börjar livet äntligen se ljust ut för David.

Text: Jon Hägerfelth, praoelev, Källhagens Skola klass 8

Mer om ämnet på Yle Arenan