Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De förtroendevalda representerar inte Helsingfors på mässan

Från 2014
Uppdaterad 11.03.2014 14:17.
Pia Pakarinen.
Bildtext Pia Pakarinen (Saml) är fastighetsnämndens ordförande i Helsingfors.
Bild: YLE/Albert Häggblom

-Tjänstemännen är experterna, och på mässan behövs experter för att förklara saker. Så säger fastighetsnämndens ordförande Pia Pakarinen (Saml) om att inga politiker deltar i Mipim-mässan i Cannes.

Han kunde bra avslöja vem som bjudit honom på honom på lunch, ni har ju redan berättat vem som betalade hans hotell och resor. - Pia Pakarinen

Pakarinen är av åsikten att det är bra att staden är representerad i Cannes, och menar att det är tjänstemännens uppgift att representera Helsingfors där.

- Jag har inte hört om det här tidigare, för tjänsteresor godkänns inte av fastighetsnämnden, så vi har inte diskuterat saken. Själv är jag av åsikten att det är bra att Helsingfors är med.

Morgonöppet: Därför deltar hon inte i byggmässan i Cannes

Programmet är inte längre tillgängligt

Förtroendevalda ska resa, men inte till Cannes

Då till exempel Göteborg deltar i Mipim-mässan reser även förtroendevalda med. Pakarinen anser inte att det hör till hennes uppgifter att delta.

-Nej, för jag är inte expert på att sälja Helsingfors som investeringsobjekt.

Hon utesluter inte resande för förtroendevalda, men menar att det ska ske på andra grunder.

- Vi förtroendevalda har varit till Berlin och Hamburg, och det var mycket givande. Men mässor, det är en annan sak.

Penttilä kunde gott avslöja sitt lunchsällskap

Att Yle Huvudstadsregionen har granskat Helsingfors deltagande i Mipim-mässan har väckt olika tankar. Även Pakarinen har funderingar kring temat.

- Det är alltid bra att granska, men 40 000 euro är en ganska liten summa. Jag skulle kanske själv valt billigare hotellrum (red. anm. 268 euro), men de kanske låg nära mässan, jag vet inte.

Frågetecken har också höjts kring varför Hannu Penttilä, Helsingfors biträdande stadsdirektör som ansvarar för fastighetsfrågor, inte ville svara på frågan kring vilka företag som bjudit honom på lunch.

- Han kunde bra avslöja vem som bjudit honom på honom på lunch, ni har ju redan berättat vem som betalade hans hotell och resor. Det finns ingen orsak att tvivla på Penttiläs ärlighet, säger Pakarinen.