Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nine days' wonder

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 13:10.
Bildtext Gracula religiosa
Bild: CC

Klickmonster, Suomen Youtube-julkkis, Smoukahontas Official - kärt barn har många namn. Jag har ingen aning vad hon heter, Jakobstadsbon som slagit it-världen med häpnad med sin youtubevideo What Languages Sound Like. I skrivande stund har över 7 miljoner människor sett hennes video. I videon härmar hon en mängd språk, somliga bra, somliga sämre. Lite som en Hippolais icterina eller härmsångare som fågeln heter på svenska.

Jag tänker spontant på Andy Warhols In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes. Warhol myntade uttrycket 1968 för en utställning på Moderna Museet i Stockholm. Han menade att vem som helst har möjlighet att när som helst bli berömd för vad som helst, för åtminstone 15 minuter. Sanna hans ord.

Men i och med att vad hon nu heter bevisligen har varit berömd i mera än 15 minuter rubricerade jag mitt blogginlägg med ett äldre anglosaxiskt uttryck för fenomenet: Nine days' wonder. Idiomets härkomst är ännu roligare än Warhols 15 minutes of fame. År 1600 morrisdansade den engelska dansaren och skådespelaren William Kempe från London till Norwich. Han dansade de över 150 km på nio dagar och blev berömd och glömd för det. (Använd Internet för att ta reda på vad en morrisdans är i stället för att titta på kattvideor.)

Jag önskar dig, vars namn jag inte (ännu) vill belasta min hjärna med, allt gott för en vidare karriär i språkhärmningsbranschen men vill höja ett varningens finger: det kan gott vara att ingen kommer ihåg dig efter nio dagar, med managers eller utan. Då kunde det vara bra att du lärde dig några av de språk du lärt dig härma. Även om jag idag läste en artikel som rubricerades med Språkgeni från Jakobstad så är du inte ett språkgeni. Man är ett språkgeni när man gör sig förstått på många olika språk. Så den rätta rubriken borde ha varit Härmgeni från Jakobstad, en titel som kan räcka till en tätplacering i det årliga härmvärldsmästarskapet, tätt efter Hippolais icterina (härmsångare), Gracula religiosa (beo) eller Menura novaehollandiae (lyrfågel), om det nu var det du, vars namn jag inte kommer ihåg, var ute efter.