Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krimhalvön förklarar sig självständig

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 15:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Lokalparlamentet på Krim har utropat ön självständig - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Parlamentet på Krim har utropat halvön självständig. Den ukrainska ledningen har svarat med att ytterligare höja beredskapen och varnar för att den kommer att upplösa lokalparlamentet om det inte ställer in söndagens folkomröstning.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass är självständighetsförklaringen ett villkor för att Krim ska kunna ordna folkomröstning på söndagen. Invånarna ska då välja om de vill att halvön ansluts till Ryssland eller om den ska fortsätta vara en autonom del av Ukraina.

Den ukrainska ledningen har ogiltigförklarat folkomröstningen. På tisdagen varnade regeringen för att den löser upp lokalparlamentet om det inte ställer in sin folkomröstning senast på onsdagen.

Lokalparlamentet röstade nästan enhälligt för att utropa Krimhalvön självständigt från Ukraina. Efter självständighetsförklaringen har den ukrainska armén också höjt beredskapen i de östra och södra delarna av Ukraina.

Alla flygningar till Krimhalvön ska också ha stoppats, förutom de flyg som kommer från Moskva.

Lavrov: "Krim måste få välja själv"

Ryssland har välkomnat folkomröstningen, och är positivt inställt till att Krim blir en del av Ryssland om invånarna väljer det alternativet. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa under ett telefonsamtal med sin amerikanska kollega John Kerry att Krimborna måste få välja själv.

USA och EU har fördömt folkomröstningen. Frankrike och Tysklands utrikesministrar hotade under tisdagen med sanktioner mot Ryssland om landet fortsätter med sin Ukrainapolitik.

Den franska utrikesministern Laurent Fabius säger till fransk radio att sanktioner kan bli verkliga redan den här veckan.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier lovade på tisdagen under ett besök i Tallinn att Litauen, Lettland och Estland kommer att skyddas av sitt medlemskap i Nato och EU. Situationen i Ukraina har gjort de baltiska länderna nervösa.

Diskussion om artikeln