Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tove Jansson får park på Skatudden

Från 2014
Uppdaterad 22.05.2014 22:49.
Tove Janssons park på Skatudden i Helsingfors.
Bildtext Den här parken ska nu döpas om till Tove Janssons park.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Stadsplaneringsnämnden i Helsingfors godkände på tisdagseftermiddagen att Skatuddsparken byter namn till Tove Janssons park.

Nämnden godkände i dag enhälligt beslutet om att byta namn på parken, uppger Outi Silfverberg (Gröna) i sin blogg. Hon är suppleant i stadsplaneringsnämnden. Initiativet om att byta namn på parken kom från De gröna då partiets fullmäktigeledamot Anni Sinnemäki i november gjorde en motion om saken.

Namnkommittén gav i början av februari grönt ljus till namnbytet. Beslutet var exceptionellt eftersom kommittén inte gärna byter ut existerande namn. Men här gjordes ett undantag eftersom Sinnemäkis motion hade undertecknats av 62 ledamöter och namnbytet därmed hade ett brett politiskt stöd.

Sinnemäkis motivering till förslaget är att Jansson bott på Skatudden och att Skatuddsparken inte är speciellt känd. Dessutom är det i år 100 år sedan Jansson föddes.

I Stockholm fick förslaget att byta namn på en gata till Tove Janssons gata ändå nyligen nej av Moomin Characters.

Sophia Jansson uppgav i november för Yle Huvudstadsregionen att hon inte har någonting emot att en park i Helsingfors döps efter hennes faster.

Läs också:

Tove Jansson kan få egen park i Helsingfors
Namnplanerare tveksam till Tove Jansson-park på Skatudden