Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester mot politiker i Bosnien

Från 2014
Uppdaterad 11.03.2014 21:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Nästan hälften av bosnierna går arbetslösa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- De är i Schweiz, Tyskland, Australien, Tyskland , Sverige...

- Finns det inga som bor här? frågar jag.

- Ja det finns inte så många, före kriget var de 62 500 men i dag bara 20 000.

Jag åker med Edo Lasić genom Sanski Most i västra Bosnien, tomma hus kantar vägen. Edo kom till Sverige under kriget och flyttade sedan tillbaka med familjen. Men hans förhoppningar om ett nytt, bättre liv här har inte infriats. Vi åker förbi stora industribyggnader, tomma, ödelagda.

- Före kriget var det en stor fabrik för keramik här. Där jobbade 300 människor men i dag står den helt förstörd. Det finns ingen politisk vilja att se till att förutsättningarna uppstår så att någon investerar på rätt sätt och bygger upp och sysselsätter de människor som nu är arbetslösa, säger Edo.

Vi stannar och går in i en av byggnaderna, här gjordes tidigare kopplingar till Mercedesbilar. Allt är utplockat, dörrar, fönster, elledningar...

- Det finns inte något av järn kvar ens. Människor har plockat bort och sålt. De lever på så sätt här i Sanski Most, säger Edo.

"Politikerna stoppar pengar i egna fickor"

Sedan 1995, snart 20 år efter att kriget slutade, har inte mycket hänt i Bosnien. Arbetslösheten är nästan 50 procent och de som har ett arbete, får i snitt 400 euro i månaden.

- Det är politikerna i SDA, det muslimbosniska partiet, som här i Sanski Most har haft makten sedan kriget slutade. De senaste tio åren har de bara haft som främsta intresse sin egen rikedom och inte folkets. De genomförde privatiseringarna av de statliga bolagen, och pengarna som kom in stoppade de i egna fickor och därför är det en så dålig situation här i Bosnien, säger Enes Emenić.

Vi sitter i ett kafé i det nybyggda shoppingcentret. Under oss ligger livsmedelsaffären, med priser nästan lika som hos oss.

Enes hade tidigare en restaurang i staden men tvingades efter påtryckningar från myndigheterna att sälja den. Han ville inte gå med i det styrande partiet.

- Att vara med i ett politiskt parti är i Bosnien ett sätt att bli rik, säger Enes.

- SDA, det muslimbosniska partiet, är nu inget parti utan mer som ett företag som ska tjäna pengar. De använder allt, polis pengar för att vinna valet och stanna kvar vid makten, anklagar Enes.

- De förfalskade valsedlarna och vi har kunnat bevisa det, men vårt politiska system och vallagen är så komplicerade. Politikerna använder sig av det, säger Enes Emenić.

Politiker försöker tysta ner

Även i Sanski Most finns det en opposition mot det rådande politiska systemet. För några veckor sedan var det demonstrationer som delvis urartade i stenkastning och rop från några ungdomar.

Men de flesta vill åstadkomma en förändring med fredliga medel. Sju av dem har samlats en eftermiddag i ett annat kafé, rökigt och med starka blåa lampor. De säger att skenet är absurt - att det understryker att Bosnien är på väg att förvandlas till ett samhälle vitt skilt från vårt.

- Jag är en vanlig medborgare som är arbetslös och missnöjd. Jag stöder demonstrationerna som jag tycker borde ha börjat långt tidigare, fortsätter hon, för här finns ingen rätt att tänka fritt. Om du säger något i media blir du utsatt för de styrande politikernas makt, säger Nadja Selman som är en de aktiva i staden.

- Här i Sanski Most finns det ett par människor som styr allt och alla andra bara tittar på, menar journalisten Senuddin Safić, också en av de aktiva.

- Om du föreslår ett möte så säger alla ja, jättebra, men sedan vågar ingen komma. De är så otroligt rädda. Och för politikerna handlar det om korruption och pengar, våra pengar, säger han.

- En av de styrande politikerna kom till mitt arbete och introducerade sig som en som kan avskeda mig, även fast han inte har den rätten, säger en kvinna som inte vågar säga vad hon heter.

- Han anklagade mig för att ha organiserat demonstrationen men allt jag hade gjort var att under tre års tid skriva i några Facebook-grupper om problemen här i staden. Nu försöker många politiker hota mig med avsked och få mig att hålla tyst, säger hon.

Visselpiporna hörs på lång håll. Ett tjugotal poliser har spärrat av gatukorsningen utanför det brandskadade presidentpalatset i Sarajevo och tittar håglöst på ett par hundra människor som har samlats i det kalla småregnet.

- Jag har varit här några gånger för jag är inte nöjd med situationen, säger Branka under ett paraply.

- Min dotter har arbete, men hon har inte fått sin lön på länge, säger hon.

- För att prata klarspråk, det är EU och världen som är ansvariga för detta, säger Drenjko, en man i en sliten jacka.

- I fyra år tittade de bara på medan folk dödades här och sedan satte de en tvångströja på oss med Daytonöverenskommelsen och vår konstitution. Vårt politiska system kan nu bara utnyttjas av de nationalistiska idioterna som nu har makten och de stjäl allt de kan från folket, säger Drenjko.

- Världen och EU kunde fixa det på fem minuter men de vill inte, säger han.

Arbetslösheten det största problemet

Daytonöverenskommelsen som avslutade kriget delade in Bosnien efter religiös tillhörighet. Muslimer och katoliker, kroater, samlades i en del, medan de ortodoxa, serberna, fick en annan. Tanken var att de skulle samarbeta. Men de politiska partierna håller sig vid makten genom att hela tiden utnyttja etniciteten, de anklagar de andra för allt och vet att de flesta till sist röstar på det parti som säger sig företräda sin etniska grupp. På så sätt hålls politikerna fria från ansvar och behöver inte arbeta för folkets bästa. Detta har fött korruption och nepotism.

- Vi gillar vårt land men om vi får en chans att åka utomlands för att jobba så är det klart att vi åker, säger Nusret, en ung kille utanför ekonomiska fakulteten vid universitetet i Sarajevo.

- Jag vill komma tillbaka men av de som åker kanske högst en fjärdedel återvänder, inte fler, säger han och de andra skrattar instämmande.

- Det kommer att ta lång tid att förändra landet för problemet ligger i konstitutionen, tycker Liljana.

- Men det största problemet är arbetslösheten och det måste vi ändra på först och det är en uppgift för politikerna och hela landet, säger Liljana, en av studenterna.

- Inget kan ändras för problemet ligger i konstitutionen, säger Semir.

- Politikerna kan alltid plocka billiga poäng genom nationalistiskt prat och då röstar alla på dem. Så kommer det alltid att vara till det blir en verklig förändring här, menar Semir, en av studenterna.

Lennart Berggren, Sarajevo