Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Våga vägra Melodifestivalen

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:35.

Att skriva det här blogginlägget är lite att som att svära högt i Friends arena i Stockholm samtidigt som Sanna Nielsen sjunger sin vinnarlåt. Men låt gå. Jag bjuder på det. Jag tillhör nämligen minoriteten som tycker att det är oerhört skönt att det åtminstone blir en liten andhämtningspaus i skränet kring Melodifestivalen.

Det skall man helst inte säga med hög röst. Man får nämligen inte kritisera det fredagsmyset med stort F. Det är inte riktigt okey att påstå att den största svenska lägerelden någonsin är ett överdimensionerat och ointressant spektakel. För då trampar man föraktfullt på den svenska schlagersjälen. Inte bara i Sverige utan också här hemma i Finland. För också här har vi med med hull och hår fanatiskt börjat dyrka spektaklet.

Melodifestivalen har blivit ett enda långt tramsande

Tänk om vi nu bara skulle säga som det är och konstatera att Melodifestivalen har blivit ett enda långt tramsande. För showen var inte mycket att hurra för i år heller. En förutsägbar final, ett par mediokra programledare, och en rätt tramsig musikalisk underhållning, både vad gäller de tävlande låtarna och showen i övrigt.

I min melodifestivalfrustration skapade jag hashtaggen #vågavägramelfest och mest fick jag väl mothugg. Men glädjande nog fanns också några själsfränder ute i cyberrymnden.

Jag kan väl överleva en kväll, eller ett på sin höjd ett veckoslut, av schlagerhysteri, men det är för mig obegripligt att man måste suga på karamellen vecka efter vecka, deltävling efter deltävling. Det är inte precis så att låtarna blir bättre ju mer man lyssnar på dem. I något skede börjar det gå på tomgång. Och när man äntligen tror att det är klart för final så är skall det ytterligare en chans åt de artister som redan visat att de inte håller måttet. Andra chansen är det superdemokratiska Mello-Sverige i ett nötskal.

Efter att alla fått sina chanser och man fått höra låtarna ännu en gång är vi äntligen framme vid tävlingens höjdpunkt. Vinnaren skall koras. Och eftersom man i Sverige inte kan föreställa sig något annat än att hela Europa håller andan och undrar hur det riktigt skall gå i fredagsmyset, så har man förstås anlitat juryn runt om i Europa som får hylla de svenska schlagerbidragen. Ja, Finlands åsikt bryr man sig förstås inte om. Finland är ett musikaliskt u-land. Det vet ju alla.

Så har segraren efter en oliidligt spännande rösträkning klarnat och showen börjar lida mot sitt slut. Trodde jag i alla fall. Men så följer ju förstås ännu ett eftersnack. Programledaren för eftersnacket intervjuar Melodifestivalens programledare och frågar med rosiga kinder: ”Vad tar ni med er från den här Melodifestivalen?” Ja, vad tar man med sig från en Melodifestival om man varit programledare? Några serpentiner? Tonen i eftersnacket låter påskina att programledarduon har bevittnat en historisk händelse av storleksklass Berlinmurens fall.

Finalen är avklarad i Melodifestivalen, men trots det är vi bara halvvägs. Den stora finalen i Köpenhamn återstår ju. Det innebär att alla låtar och alla artister från samtliga länder skall analyseras från topp till tå de närmaste veckorna. Men efter det skall det väl ändå bli lite lugn och ro ett tag. Men snart börjar införsnacket till #melfest2015. En fest som förstås kommer att bli större och svenskare än någon tidigare Melodifestival.

Troligen tittar jag också då.

Twitterbloggen