Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur ges Michelinstjärnorna?

Från 2014
Uppdaterad 12.03.2014 17:10.
Bild: EPA / Robert Gilhooly

Michelinguiden ges ut varje år för resenärer och restauranggäster av den franska däcktillverkaren Michelin. Att få Michelinstjärnor och att komma med i guiden är mycket prestigefyllt i restaurangbranschen.

Michelinguiden utkom för första gången år 1900. Michelinstjärnorna för restauranger började delas ut på 1930-talet.

En restaurang som kandiderar för en Michelin-stjärna får fyra besök. En tvåstjärning kandidat får 10 besök innan en möjlig uppgradering till tre sjärnor. Besöken sker anonymt och Michelin betalar räkningarna.

Inspektörerna är på resande fot tre veckor i månaden, de bor på olika hotell varje natt och äter lunch och middag på olika restauranger varje dag. De skriver en rapport om varje middag.

På ena sidan av en A4:a betygsätter de servicen, inredningen och platsen och på den andra sidan gör de en graf som presenterar kvalitén på måltiden.

En stjärna innebär en väldigt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor innebär utmärkt kokkonst värt ett nytt besök och tre stjärnor innebär en exceptionell kokkonst "värt en resa". Antalet stjärnor anses stå i relation till prisnivån på restaurangen.

Också utmärkelsen Bib Gourmand finns med i Michelinguiden. Det är en utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris, som har delats ut sedan år 1995.

(The Independent, Wikipedia)

Läs också:
Två nya Michelinstjärnor till Finland