Ida Henrikson: Andlighet till salu
Idag räcker det inte med att vara snygg och smal – du måste dessutom vara harmonisk. Tre, två, ett – vem är mest zen?
Krimskramsaffärerna säljer plastbuddhor i neonfärger och självutveckling har blivit en lika vanlig hobby som handboll var i Västnyland på nittiotalet.
Det är trendigt med andlighet och sexigt med spiritualitet.
Och visst kan det vara fint att folk hittar olika sätt att se inåt. Helt klart finns det ett behov, i en värld som är så full av osäkerhet och rädsla. Men man kan också tycka att andlighet och kommersialism rimmar illa.
Om en yogalektion kostar tjugo euro och en meditationskurs på nätet närmare trettio – vem tjänar (på) det egentligen?
Glorifieringen av individualism har gjort det möjligt att bygga en personlig livsåskådning av exakt de bitar som passar ens egna värderingar. Det är du själv och ditt välbefinnande som står i fokus. Samtidigt finns det ett ständigt krav på att utvecklas. Det går alltid att bli bättre.
”Sju steg till att hitta balans!”
”Så här blir du mer mindful!”
Det är en paradox som inte är helt oproblematisk. Förutom att uppmana till konsumtion, kan strävan efter att bli en bättre människa också leda till enorm stress som sedan står i vägen för just det du söker - någon slags harmoni.
Varför uppmuntras vi inte till att titta upp ur vår nedåtriktade hundposition och fundera mer på hur vi bemöter andra?
Tänk om lyckan inte ligger i förändring.
Mer om varför andlighet är pop i det nya kultur- och samhällsprogrammet Lasso på Yle Fem, den 12.3 kl. 20 och på Yle Arenan.