Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Golvreparationer för 100 000 euro

Från 2014
Uppdaterad 13.03.2014 08:51.
Lappträsk kommunkansli.
Bild: YLE/Bettina Aspfors

Lappträsk kommun har problem med sina fastigheter. Porlom skolcentrum måste stängas. Nu behöver också den finska skolan Hilda Käkikosken koulu i Porlom akut hjälp.

Inneluften i skolan är dålig och den största boven är golvkonstruktionerna. Golvet i musikklassen i skolans källarvåning måste rivas upp och förnyas helt och hållet. Arbetet ska göras under sommarlovet. Fram tills dess ska luftrenare hålla inneluften på en acceptabel nivå. Arbetet beräknas kosta 50 000 euro.

50 000 euro behövs också för att utreda orsaken till att golvet sätter sig i kommunens åldringshem Tallmogården och till att reparera det. Tallmogården är byggd på en gammal tipp för jordmassor. Golvet har satt sig redan tidigare och på 1990 -talet gjorde reparationer för att förhindra sättningen, men de åtgärderna har inte hjälpt. Nu behövs det nya åtgärder för att hindra golvet att sätta sig och väggar att spricka sönder.

Kommunfullmäktige i Lappträsk beviljade de behövliga tilläggsanslagen på onsdagen.

Under behandlingen av ärendet i Lappträsk fullmäktige, föreslog Päivi Lempiö understödd av Anne Penninkangas att frågan om anslag för Käkikoskiskolan remitteras för ny beredning. Kommunfullmäktige beslöt dock med rösterna 17-4 att fortsätta behandlingen av ärendet.