Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nyhetsbildens ABC

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2018 12:32.
Ungdomar som tittar på en kamera.
Bildtext Bilden är hälften av nyheten så satsa på bra skärpa, fint ljus och en spännande vinkel.
Bild: Rebecca Junell

Nyhetsbilden är ett effektivt sätt att locka läsare. En bra bild kan lyfta helheten och bör ge svar på åtminstone några av de journalistiska frågorna. Med några enkla knep kan du ta bättre bilder till dina nyheter och fånga läsarens nyfikenhet.

Kaj Korkea-aho.
Bildtext Det här är en bra bild för att den är skarp och fotograferad tillräckligt nära i tillräckligt med ljus. Dessutom har man fångat Kaj Korkea-Aho i en rörelse som är illustrativ tack vare boken han håller upp.
Bild: Sirke Roisko

En nyhetsbild består ofta av ett porträtt. Personen på bilden kan antingen posera framför kameran eller syssla med något som är kopplat till nyhetsämnet. Kom ihåg att våga gå tillräckligt nära den du fotograferar. Man vill kunna se ansiktet på personen.

Kom ihåg att våga gå tillräckligt nära den du fotograferar. Man vill kunna se ansiktet på personen.

Fotograferar man någon som är aktiv på bilden, fundera på kameravinkeln! Det gäller att försöka fånga ett ögonblick som är beskrivande. Tänk på att miljön runtomkring också är en del av bilden.

Bildtext Det här är en illustrativ bild som kan fungera till en nyhetstext om till exempel trafik, hälsa, cykling osv.
Bild: Yle

Tänk på var du tar bilden

Ljuset är bland det viktigaste när det kommer till bilder. Försök hitta en ljus plats och använd blixt när det är nödvändigt. Naturligt ljus utomhus är oftast bättre än lysrör i en mörk korridor. Undvik däremot direkt soljus eftersom det skapar mycket skuggor i ansiktet.

Studenter vid Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm 2010.
Bildtext Den här bilden har fångat en rörelse och en stämning som förmedlas till läsaren. Genom att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt har man lyckats med den här bilden. Att planera sin bild är viktigt och ger resultat.
Bild: Wikimedia Commons/Bengt Nyman

För porträttbilden är det viktigt att skärpan ligger på personens ansikte och att bakgrunden inte är rörig. Våga planera din bild och be den som ska fotograferas att flytta på sig om bilden inte blir bra. Kom ihåg att hålla kameran stilla och fokusera innan du tar bilden, då blir skärpan bra.

Tänk på att fylla bilden med det som är viktigt och undvik onödig "luft" runtomkring. Hur man placerar objektet och hur man beskär bilden är avgörande för slutresultatet.

Bli vän med din kamera

En nyhetsbild kan också fungera illustrativt för ämnet du skriver om och behöver inte alltid visa upp personer. En illustrativ bild kan vara effektfull när man vill förmedla en stämning eller helt enkelt beskriva hur något ser ut, till exempel en skolgård, en bushållsplats eller en fabrik.

Bekanta dig med din kamera innan du tar din nyhetsbild, då har du bättre möjlighet att lyckas när det väl gäller. Många kameror ger dig möjlighet att justera vitbalansen och ljuskänsligheten – läs instruktionsboken eller fråga någon som kan.

Kom också ihåg att bilden ska vara så sann som möjligt. Att retuschera en bild eller vilseleda läsaren genom en vinklad bildtext är inte okej.

Tänk alltså på det här:

  • Våga gå tillräckligt nära
  • Fotografera i ljusa miljöer
  • Ta dig tid att planera bilden och ge instruktioner åt objektet
  • Fokusera innan du knäpper din bild
  • Undvik för mycket "luft" runt objektet

När du skickar in en bil till din nyhet, kom också ihåg det här:

  • Bilden måste vara fotograferad i liggande format
  • Minsta pixelmängd är 600 (pixlar breda) x 900 (pixlar höga).

Här kan du inspireras av de vinnande bidragen i World Press Photo 2016 och årets nyhetsbild 2016.